Preşedintele polonez Andrzej Duda a criticat Comisia Europeană pentru că a blocat fondurile UE în ceea ce a spus că a fost "o încercare de a forţa Polonia să îşi schimbe" guvernul, adăugând că este deschis la negocieri privind schimbări în sistemul de justiţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul guvern polonez condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele judiciare ale Varşoviei şi statul de drept, ceea ce a dus la blocarea a miliarde de euro din fondurile UE pentru Polonia.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să redobândească accesul la aceşti bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa din partea susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a preşedintelui Duda şi a unor judecători de profil înalt.

"Nu am nicio îndoială care a fost scopul blocării banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare", a declarat Duda, duminică, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Vilnius. "O încercare de a forţa Polonia să îşi schimbe autorităţile, eu aşa am perceput-o, aşa o percep şi evenimentele actuale nu fac decât să o confirme", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că mai este de lucru cu Polonia, astfel încât toate etapele din cadrul mecanismului de redresare şi rezilienţă să fie îndeplinite. "Guvernul polonez şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Comisia pentru a aborda pe deplin etapele de referinţă privind independenţa judiciară", a declarat purtătorul de cuvânt într-un răspuns la solicitarea Reuters de a face un comentariu.

Pe de altă parte, preşedintele Duda a spus că este deschis la negocieri şi propuneri pentru diverse schimbări în sistemul judiciar polonez, dar a dat asigurări că nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiţi în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt celor opt ani de guvernare PiS, iar noul guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE reţinute de blocul european.

În decembrie, Comisia Europeană a declarat că va transfera 5 miliarde de euro către Varşovia din cele 60 de miliarde de euro care îi revin Poloniei prin programul blocului de stimulare a redresării economice după pandemia de COVID-19.

Sâmbătă, ministrul polonez al fondurilor şi politicii regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a declarat pentru televiziunea privată TVN24 că Polonia a îndeplinit condiţiile şi poate prezenta documentele relevante pentru a obţine acces la fondurile structurale ale UE. Este vorba de fonduri de 76 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeană a declarat că Polonia a informat-o oficial că, în opinia sa, a îndeplinit condiţiile de stat de drept necesare pentru a obţine banii, dar acest lucru este încă în curs de evaluare la Bruxelles.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.