Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a iniţiat marţi noaptea un amendament de compromis, după ce mii de persoane au protestat pe străzile Varşoviei împotriva reformelor judiciare extrem de controversate, care ar urma să compromită independenţa justiţiei din ţara est-europeană, relatează BBC şi DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional- aceştia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecătorii din toate instanţele din Polonia.

Oponenţii proiectului legislativ susţin că acesta va eroda şi mai mult independenţa sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriaşă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS).

În acest context, preşedintele polonez a intervenit la televiziunea naţională şi a promis că parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decât de o majoritate simplă pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar Naţional.

Un asemenea compromis este important, întrucât conservatorii şi populiştii de la PiS vor avea nevoie de sprijin politic din partea unei alte formaţiuni parlamentare pentru a nominaliza membrii Consiliului Judiciar Naţional.

Preşedintele Duda a ameninţat că dacă parlamentarii nu vor aproba amendamentul său, atunci nu va semna o altă lege controversată ce introduce schimbări îngrijorătoare la Curtea Supremă de la Varşovia.

Parlamentarii PiS se pregătesc să treacă un proiect legislativ prin care toţi judecătorii supremi îşi vor pierde poziţiile, iar membrii Consiliului Judiciar Naţional vor numi noi judecători la Curtea Supremă.

Din acest motiv, conservatorii încearcă să obţină controlul asupra Consiliului Judiciar Naţional, prin care vor putea să supună cea mai înaltă instanţă din Polonia.

Andrzej Duda a făcut parte din formaţiunea PiS, dar a intrat recent într-o dispută cu liderul conservatorilor - Jaroslaw Kaczynski.

Guvernul Szydlo susţine că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupţi şi servesc doar elitele din Polonia.

Câteva mii de polonezi s-au adunat marţi noaptea pentru a protesta faţă de reformele judiciare în faţa palatului prezidenţial de la Varşovia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.