Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a catalogat marţi seara drept ”insuficiente” argumentele utilizate de autorităţile moldovene pentru expulzarea a cinci diplomaţi ruşi în urma unei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de la Chişinău. Cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi ”persona non grata” săptămâna trecută de către ministerul de Externe, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi-am expus poziţia faţă de SIS şi MAI, şi anume de ce nu au informat CSS şi pe preşedintele Republicii Moldova. Sunt legi care prevăd şi sunt obligate ca aceste instituţii să aducă la cunoştinţă conducerii ţării astfel de decizii. Astăzi am fost informat detaliat despre premisele care au stat la baza expulzării diplomaţilor ruşi. După audieri, pot să vă spun că nu au existat argumente suficiente pentru expulzarea diplomaţilor”, a declarat Dodon.

De asemenea, preşedintele moldovean a precizat că informaţia prezentată cu privire la activitatea celor cinci diplomaţi ruşi este prea generală, întinzându-se pe ultimii patru-cinci ani.

”Tot ce am auzit astăzi este ceva asemănător povestei tăuraşului alb. Sunt situaţii de acum un an, doi, trei. Am cerut informaţii exacte. Mi s-a promis că vor fi prezentat în scris în următoarele zile. Aştept. Mi s-a creat impresia că au fost mai mult motive politice care au stat la baza expulzării. Acesta este un pas politic sau geopolitic? Rămâne să clarificăm”, a completat Dodon.

Liderul socialist a cerut informaţii şi despre toţi diplomaţii care activează în Republica Moldova.

De asemenea, acesta a precizat că este imposibilă retragerea statutului de ”persona non grata” pentru cei cinci diplomaţi ai Rusiei.

”Nu este o posibilitate ca să fie retras statutul de persona non grata. Nu acest lucru este important pentru mine astăzi. A fost principal ca anumiţi conducători de instituţii să conştientizeze că înainte de a face careva acţiuni trebuie să se consulte cu aparatul de stat. Termen de prescripţie nu există. Să-şi asume responsabilităţile”.

Cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi în urmă cu o săptămână ”persona non grata” de către autorităţile de la Chişinău. Aceste informaţii au fost confirmate de consilierul ministerului de Externe, Andrei Galbur, precum şi de ambasadorul rus din Republica Moldova.

Autorităţile moldovene nu au dat mai multe informaţii cu privire la motivele care au dus la declararea celor cinci diplomaţi ”persona non grata” în Republica Moldova.

Printre diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare se numără şi consilierul ataşatului militar al Federaţiei Ruse de la Chişinău, Igor Dovbnea.

Acesta din urmă figurează în dosarul de trădare intentat dostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.

Iniţial, Dodon a reacţionat extrem de dur după declararea a cinci diplomaţi ruşi ”persona non grata” de către autorităţile moldovene, susţinând că este vorba de un gest ”revoltător” şi despre o comandă venită din partea Occidentului.

”Guvernarea a comis un gest revoltător în raport cu partenerul nostru strategic Federaţia Rusă”, şi-a început preşedintele moldovean mesajul postat pe Facebook.

De asemenea, acesta şi-a exprimat indignarea profundă vizavi de ”această ostilitate afişată a diplomaţiei moldoveneşti şi o condamn în mod categoric”.

Autorităţile ruse au răspuns cu o măsură asemănătoare la doar câteva zile distanţă şi au expulzat cinci diplomaţi moldoveni din Federaţia Rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.