Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat miercuri noaptea că are de gând să se întâlnească cu vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, la ceremonia de învestire a preşedintelui iranian de la Teheran. Întâlnirea dintre cei doi ar urma să creeze noi controverse, după ce guvernanţii moldoveni l-au declarat persona non-grata pe Rogozin în Republica Moldova, scrie TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe 4 august voi fi la Teheran. Intenţionez să ţin o întâlnire programată anterior cu Dimitri Rogozin”, a scris preşedintele moldovean într-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, cei doi ar urma să discute despre înrăutăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău.

Guvernanţii moldoveni l-au declarat în urmă cu o zi persona non-grata pe vicepremierul Rogozin, după ce acesta a acceptat o invitaţie de a vizita în luna septembrie Republica Moldova, atât timp cât vecinii moldoveni îi puteau asigura tranzitarea în siguranţă a spaţiului aerian de deasupra României.

Ministrul de Externe de la Chişinău, Andrei Galbur, a declarat că executivul a luat acţiuni din cauza unor declaraţii neprietenoase ale vicepremierului rus la adresa moldovenilor şi a Republicii Moldova.

Rogozin nu va mai putea să viziteze şi nici măcar să tranziteze spaţiul aerian moldovean, deşi este co-preşedinte al comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între Rusia şi Republica Moldova, ocupând inclusiv funcţia de reprezentant special pentru Transnistria.

Dodon a condamnat decizia luată de guvernanţii săi, susţinând că este vorba de un act de stupiditate politică din partea Chişinăului.

”A îl declara pe prim-vicepremierul rus persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Şi e un mare deserviciu pentru moldoveni şi pentru Moldova”, a scris preşedintele Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.