Preşedintele Botswanei a ameninţat că va transfera până la 20.000 de elefanţi în Germania, iritat de criticile Berlinului faţă de vânătoarea de pachiderme şi exportul de trofee, despre care susţine că ţara sa se foloseşte pentru a regla numărul acestor animale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germanii trebuie "să trăiască cu animalele, deoarece încearcă să ne dicteze", a declarat liderul Botswanei, Mokgweetsi Masisi, în comentarii pentru cotidianul german Bild publicate online marţi. "Nu este o glumă", a adăugat el cu privire la oferta sa de a reloca 20.000 de pachiderme în ţara din nordul Europei. "Am dori să oferim acest cadou Germaniei", a declarat Masisi, adăugând că "nu va accepta un refuz".

Botswana, o ţară fără ieşire la mare din sudul Africii, găzduieşte cea mai mare populaţie de elefanţi din lume, în număr de aproximativ 130.000, cu care coabitarea este adesea dificilă, potrivit preşedintelui, care face referire la atacurile asupra oamenilor, satelor şi culturilor.

Criticile Ministerului german al Mediului, condus de ecologişti, vizează trofeele de la vânătoarea de elefanţi cu care se delectează clienţii occidentali bogaţi.

La începutul acestui an, ministerul a menţionat posibilitatea unor limite mai stricte pentru importul acestor trofee, din cauza problemelor de braconaj.

"În cadrul UE, purtăm discuţii în vederea extinderii obligativităţii permisului de import (...) pentru alte trofee de vânătoare de la animale protejate", a declarat marţi pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului. Întrucât Germania este unul dintre cei mai mari importatori de trofee de vânătoare din UE, ea are "o responsabilitate deosebită" în această privinţă, a adăugat ea.

În ceea ce priveşte "cadoul" preconizat de preşedintele Masisi, Ministerul german al Mediului a replicat că "Botswana nu a luat încă legătura" cu Berlinul pe această temă.

În 2019, Botswana a ridicat interdicţia totală a vânătorii, introdusă cu cinci ani mai devreme pentru a inversa declinul populaţiei de elefanţi şi a altor specii. Ridicarea interdicţiei i-a înfuriat pe ecologişti. Vânătoarea comercială este, de asemenea, o sursă importantă de venituri locale. De atunci, Botswana a decis în fiecare an o cotă de animale care pot fi vânate. De asemenea, anul trecut, ţara a oferit 8.000 de elefanţi Angolei, iar în 2022 a oferit 500 de animale Mozambicului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.