Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a sugerat că exerciţiile militare commune pe care ţara sa le face împreună cu SUA ar putea fi amânate pentru a reduce tensiunile cu Coreea de Nord, dar a precizat că acest lucru ar depinde de acţiunile Phenianului în următoarele săptămâni, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moon a adăugat că ar vrea ca sportivii nord-coreeni să participe la Jocurile Olimpice de iarnă din Pyeongchang, Coreea de Sud, în ciuda faptului că există o îngrijorare că regimul nord-coreean ar încerca să perturbe jocurile, prin teste ale rachetelor balistice sau un atac cibernetic.

“E posibil ca noi şi SUA să examinăm posibilitatea amânării exerciţiilor”, a spus Moon într-un interviu acordat postului american NBC.

“Le-am sugerat Statelor Unite acest lucru şi momentan ei analizează situaţia. Totuşi, totul depinde de comportamentul Coreei de Nord”.

“Dacă cei din Coreea de Nord se opresc cu provocările înainte de Jocurile Olimpice, ar ajuta enorm pentru securitatea Jocurilor”, a spus Moon. “De asemenea, ar ajuta în a crea o atmosferă favorabilă pentru un dialog între Coreea de Sud, Coreea de Nord şi SUA”.

De când a devenit preşedinte în mai 2017, Moon şi-a exprimat dorinţa ca Phenianul să participle la Jocurile Olimpice organizate în Coreea de Sud, care vor începe pe 9 februarie 2018. Încă nu este clar sub ce formă ar putea participa Coreea de Nord pentru că doar doi sportivi nord-coreeni s-au calificat şi aceştia au ratat termenul pentru a se înregistra.

Deşi SUA şi Coreea de Sud susţin în continuare că exerciţile au un scop pur defensiv, tensiunile din regiune au escaladat, Coreea de Nord interpretând totul ca fiind antrenamente pentru o invazie.

SUA şi Coreea de Sud organizează exerciţii pe tot parcursul anului pentru a se pregăti pentru un eventual atac al Coreei de Nord. Cele mai mari două exerciţii, care au loc în fiecare primăvară, implică zeci de mii de trupe sud-coreene şi americane.

Luna aceasta cele două ţări au efectuat exerciţii aeriene importante, la o săptămână după ce Coreea de Nord testase o rachetă balistică intercontinentală, care era capabilă să ajungă pe teritoriul american. Peste 230 de aeronave au participat la exerciţiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.