Preşedintele Xi Jinping şi-a exprimat, joi, sprijinul puternic pentru Afganistan în cadrul unei conferinţe regionale la Tunxi (un centru al industriei turismului din provincia Anhui, China), fără a menţiona, însă, cazurile de încălcare a drepturilor omului, de care sunt răspunzători liderii talibani ai ţării. Un ”Afganistan paşnic, stabil, dezvoltat şi prosper” este ceea ce aspiră afganii, care ”serveşte intereselor comune ale ţărilor din regiune şi comunităţii internaţionale”, a spus Xi, potrivit The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xi şi-a transmis mesajul în cadrul reuniunii reprezentanţilor din Afganistan, China, Rusia, Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, la Tunxi, un centru al industriei turismului din provincia Anhui, China.

Afganii aspiră la un ”Afganistan paşnic, stabil, dezvoltat şi prosper” care ”serveşte intereselor comune ale ţărilor din regiune şi comunităţii internaţionale”, a spus Xi.

”China a respectat de-a lungul timpului suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Afganistanului şi s-a angajat să sprijine dezvoltarea paşnică şi stabilă a Afganistanului”, a continuat el.

Xi nu a oferit detalii, deşi China a trimis deja ajutor de urgenţă în Afganistan şi încearcă să dezvolte industria minelor de cupru în statul afgan.

Beijingul utilizează o politică strictă de ”neintervenţie” în afacerile interne ale altor ţări, opunându-se inclusiv acţiunilor organizate în scopuri umanitare, dacă nu sunt autorizate de Naţiunile Unite.

În pofida acestui fapt, China este acuzată frecvent că intervine în promovarea propriilor interese interne şi internaţionale.

Cu toate că Beijingul nu recunoaşte guvernul taliban, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, s-a referit la grup ca fiind o forţă ”fundamentală” pentru pace şi reconstrucţie în Afganistan.

De asemenea, China a evitat să condamne îngrădirea drepturilor la educaţie a fetelor şi alte abuzuri ale drepturilor omului, în special cele care vizează femeile, şi a păstrat deschisă ambasada sa din Kabul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.