Preşedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a promis sâmbătă dimineaţă în mesajul adresat de Anul Nou că va organiza în 2017 un referendum ”legal şi obligatoriu” pentru câştigarea independenţei regiunii, în ciuda opoziţiei politice de la Madrid. Mesajul liderului catalan vine la doar o zi după ce premierul conservator al Spaniei a respins posibilitatea unui referendum pentru independenţa Cataloniei, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anterior, autorităţile spaniole au decis să ignore rezultatele unui referendum consultativ din 2014, atunci când o largă majoritatea a votat pentru independenţa Cataloniei.

Catalonia rămâne una dintre cele mai bogate regiuni din Spania.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Mai mult, sentimentul separatist a crescut puternic în ultimii cinci ani, în care economia spaniolă s-a confruntat cu o recesiune puternică.

”Noi catalanii ne vom decide în mod liber propriul viitor printr-un referendum legal şi obligatoriu”, a declarat preşedintele Puigdemont în mesajul de Anul Nou.

Un asemenea referendum pentru independenţă ar urma să aibă loc în septembrie 2017, pe baza unei rezoluţii aprobate de parlamentarii catalani şi condamnată de Madrid.

Politicienii catalani implicaţi în organizarea referendumului considerat ilegal din urmă cu doi ani au ajuns chiar în faţa instanţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.