Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat vineri, fără a oferi vreo dovadă, că actorul Leonardo DiCaprio a finanţat incendiile din Amazonia, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bolsonaro a comentat mai multe mesaje publicate online potrivit cărora organizaţia de mediu World Wildlife Fund (WWF) a plătit pentru imagini realizate de pompieri voluntari pe care apoi le-ar fi folosit pentru a primi donaţii, inclusiv 500.000 de dolari din partea lui DiCaprio.

WWF a negat existenţa unei donaţii din partea lui DiCaprio şi obţinerea de fotografii de la pompieri.

„Acest Leonardo DiCaprio e un tip tare, nu? Dă bani pentru ca Amazonul să fie ars”, a spus Bolsonaro vineri în timpul unei scurte intervenţii în faţa reşedinţei prezidenţiale.

Bolsonaro a vorbit despre DiCaprio şi joi, în timpul unui live webcast. Preşedintele a spus că WWF a plătit un ONG de pompieri să facă fotografii cu incendiile din pădurea amazoniană.

„Deci, ce a făcut ONG-ul? Ce este cel mai uşor? A dat foc pădurii. A făcut fotografii, un video”, a spus preşedintele. „WWF duce o campanie împotriva Braziliei, îl contactează pe Leonardo DiCaprio, el donează 500.000 de dolari. O parte din aceştia merg la oamenii care au pus focul. Leonardo Dicaprio, contribui la focul din Amazon”.

DeCaprio, la rândul lui, a negat că a făcut donaţii către WWF. Într-un comunicat, actorul a lăudat brazilienii care luptă să salveze moştenirea naturală şi culturală, dar „deşi demne de sprijin, nu am finanţat organizaţiile vizate”.

Actorul este de mulţi ani implicat în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice. Activitatea fundaţiei care îi poartă numele, parte a Earth Alliance, este centrată pe protejarea de la dispariţie a animalelor şi plantelor vulnerabile.

Patru membri ai organizaţiei nonguvernammentale Alter do Chão au fost arestaţi marţi sub acuzaţia că au pornit mai multe incendii pentru a strânge mai multe donaţii. Ei au fost eliberaţi joi, prin ordin judecătoresc.

Politicieni şi mai multe ONG-uri au criticat arestarea, spunând că este parte dintr-o încercare a Guvernului lui Bolsonaro de a hărţui grupurile ce luptă pentru mediu.

Oamenii de ştiinţă şi activiştii învinuiesc speculanţii de terenuri şi fermierii pentru incendierea pădurilor, pentru a face loc agriculturii.

În urma masivelor incendii din Amazonia, preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a respins criticile internaţionale la adresa politicii lui de extindere a zonelor agricole. El a spus că este o problemă internă şi a acuzat ONG-urile de incendiere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.