Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a respins vineri după-amiază ideea de instituire a unor zone sigure pentru refugiaţi şi migranţi direct pe teritoriul naţiunii cuprinsă de un sângeros război civil, deşi propunerea este susţinută atât de liderul Statelor Unite, Donald Trump, cât şi de către Recep Tayyip Erdogan, se arată într-un interviu acordat pentru Yahoo News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este deloc o idee realistă. Aici putem să avem zone sigure naturale... în ţara noastră. Ei nu au deloc nevoie de zone sigure. O ideea mai viabilă, practică şi ieftină este aceea de a avea stabilitate, în loc de zone sigure”, a declarat Assad.

Crearea de zone sigure este susţinută de către rebelii finanţaţi de Qatar şi ar putea să crească implicarea militară a Statelor Unite în Siria.

Preşedintele Assad crede că aceste zone sigure ar deveni ţinte clare pentru grupările armate.

Şi Naţiunile Unite resping ideea instituirii unor zone sigure, pentru că actualele condiţii nu sunt potrivite în Siria.

Donald Trump nu a prezentat detalii suplimentare despre instituirea zonelor sigure, dar a spus că acestea vor fi finanţate de către ţările arabe din Orientul Mijlociu.

Bashar al-Assad a precizat inclusiv că este deschis unei posibile cooperări cu administraţia prezidenţială de la Washington în lupta cu jihadiştii Statului Islamic, însă doar dacă americanii vor lua o poziţie politică clară cu privire la suveranitatea şi unitatea Siriei.

De asemenea, preşedintele sirian a cerut administraţiei prezidenţiale să se concentreze pe lupta împotriva jihadiştilor , după ce Barack Obama a vorbit frecvent despre necesitatea îndepărtării de la putere a lui Assad.

Statele Unite au desfăşurat deja forţe speciale în Siria pentru a susţine lupta militanţilor kurzi YPG şi a altor grupări rebele moderate împotriva ISIS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.