Un eminent om de ştiinţă rus, Valeri Mitko, este acuzat de Moscova de înaltă trădare prin transmiterea unor secrete de stat Chinei, a anunţat luni avocatul acestuia, precizând că clientul său riscă până la 20 de ani de închisoare în cazul în care este recunoscut vinovat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinte al Academiei de Ştiinţe ale Arcticii de la Sankt Petersburg, Valeri Mitko, în vârstă de 78 de ani, a fost plasat în arest la domiciliu din februarie, în baza unor acuzaţii potrivit cărora a predat autorităţilor chineze documente clasificate în cursul unor călătorii în China, la conferinţe.

Valeri Mitko a efectuat călătorii în China cu documente, la conferinţele sale, însă acestea conţineau doar informaţii universitare şi ”open source” (fără drepturi de autor), a declarat avocatul său, Ivan Pavlov, care respinge acuzaţiile formulate împotriva clientului său.

”Nu există niciun secret de stat în asta (în documente). Noi considerăm aceste acuzaţii drept absurde”, a subliniat el, exprimându-şi speranţa ca dosarul să fie clasat înainte de începerea procesului.

Valeri Mitko este acuzat de faptul că a comunicat Chinei informaţii secrete despre tehnici de detectare a submarinelor, declară o sursă pentru agenţia rusă de presă Interfax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.