Administraţia taiwaneză a anunţat vineri că preşedinta Tsai Ing-wen va tranzita în luna ianuarie Houston şi San Francisco în drum spre aliaţii din America Latină. Preşedinta taiwaneză urmează să viziteze Honduras, Nicaragua, El Salvador şi Guatemala. Anunţul administraţiei prezidenţiale taiwaneză a determinat China să ceară autorităţilor americane să blocheze asemenea escale în Statele Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul lui Tsai Ing-wen nu a precizat dacă aceasta se va întâlni cu reprezentanţii echipei de tranziţie a lui Donald Trump, dar Institutul American în Taiwan (AIT) - care funcţionează ca o misiune americană neoficială în Taipei - a precizat că preşedinta va efectua o vizită ”privată şi neoficială” în San Francisco şi Houston.

Republicanul Donald Trump a reuşit să stârnească un adevărat scandal diplomatic şi să genereze reacţii furioase la Beijing după ce a discutat telefonic cu preşedinta Tsai Ing-wen.

China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată şi nu recunoaşte independenţa Taipeiului. Însă, Washingtonul reprezintă cel mai important aliat politic şi singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscută, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice.

Presa americană s-a declarat contrariată de convorbirea purtată de Donald Trump şi Tsai Ing-wen, care pare să ignore complet politica diplomatică complicată existentă între Taipei şi Washington.

”Interesant cum Statele Unite vând echipament militar în valoare de miliarde de dolari către Taiwan, dar eu nu pot accept un apel de felicitare”, a scris atunci miliardarul republican pe Twitter.

Apelul a avut loc în contextul înrăutăţirii considerabile a relaţiilor diplomatice dintre Taiwan şi China, după victoria înregistrată la începutul acestui an de Partidului Democratic Progresiv al preşedintei Tsai Ing-wen.

Diplomaţii chinezi sunt extrem de suspicioşi cu privire la intenţiile preşedintei Tsai, care ar putea să ia acţiuni în vederea câştigării unei independenţe totale a insulei Taiwan.

”Noi credem că toată lumea ştie care sunt intenţiile ei reale”, a anunţat ministerul chinez de Externe. 

Diplomaţii chinezi au precizat că tranzitarea preşedintei taiwaneze prin cele două metropole americane ar trimite un semnal greşit forţelor care luptă pentru independenţa Taiwanului.

În 1979, Statele Unite au decis să nu recunoască doar politica ”unei singure Chine” promovată de Beijing în relaţie cu insula Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.