Presa de stat din Coreea de Nord a descris întâlnirea din weekend dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump ca fiind „istorică” şi „extraordinară”, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a devenit astfel primul preşedinte american care a ajuns pe teritoriul nord-coreean după ce s-a întâlnit cu Kim în zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei.

„Salutul istoric dintre liderii Coreei de Nord şi SUA în Panmunjom” reprezintă „un eveniment istoric”, a informat agenţia nord-coreeană de stat KCNA, descriind satul ca fiind „un loc care a fost recunoscut ca un simbol al diviziunii”.

KCNA a informat că Trump şi Kim au discutat „despre subiecte de interes comun care au devenit un impediment în a rezolva problemele”.

„Liderii celor două ţări au căzut de acord să menţină o legătură strânsă în viitor şi să reia dialogul productiv pentru a se ajunge la un nou progres în dezarmarea nucleară a peninsulei coreene şi în relaţiile bilaterale”, precizează KCNA.

Întâlnirea, care a fost iniţiată de o postare pe Twitter a lui Trump de sâmbătă, de la summit-ul G20, care l-a luat prin surprindere pe Kim, nu a adus poziţiile celor doi lideri mai aproape una de alta după eşecul summit-ului din februarie din Vietnam, conform analiştilor.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat înainte să părăsească Coreea de Sud că o nouă rundă de discuţii va avea loc cel mai probabil „undeva în iulie” şi că negociatorii Nordului vor fi diplomaţi ai Ministerului de Externe.

Într-o fotografie publicată de KCNA luni, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho poate fi văzut cum stă alături de Pompeo lângă Kim şi Trump în Casa Libertăţii, locul de întâlnire dintre cei doi lideri.

KCNA a informat că cei doi lideri au discutat despre „micşorarea tensiunilor în peninsula coreeană” şi şi-au exprimat „înţelegerea şi simpatia”.

Kim a declarat că relaţia sa personală cu Trump a făcut ca o astfel de întâlnire dramatică să aibă loc şi că relaţia cu preşedintele american va continua să aducă rezultate bune, conform KCNA.

Decizia „curajoasă” a celor doi lideri de a avea această întâlnire „a creat o încredere fără precedent între cele două ţări”, a precizat KCNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.