Presa chineză a reacţionat dur vineri după-amiază la adresa declaraţiilor făcute de Rex Tillerson, care a susţinut în timpul audierilor din Senat că nu va permite accesul Beijingului la insulele artificiale şi la fortificaţiile extrem de controversate din Marea Chinei de Sud. Însă, publicaţiile chineze au scris că Statele Unite riscă un ”război de anvergură” cu China dacă va exista o blocadă a insulelor disputate după preluarea mandatului prezidenţial de către Donald Trump, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China revendică aproape întreaga zonă maritimă şi a construit în acest sens insule artificiale şi obiective militare, însă aceste revendicări teritoriale din Marea Chinei de Sud sunt disputat de alte cinci naţiuni asiatice, precum şi de Taiwan.

Rex Tillerson, nominalizat de preşedintele-ales pentru poziţia de secretar de stat, a explicat că are de gând să blocheze accesul chinezilor la insulele construite ilegal, deşi nu a explicat ce măsuri va adopta în acest sens. Experţii au susţinut că o asemenea blocadă ar putea să devină realitate doar cu ajutorul forţei militare. Tillerson a comparat construirea insulelor de către China cu ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia.

”Tillerson ar trebui, mai degrabă, să-şi perfecţioneze strategiile nucleare dacă vrea să forţeze o mare putere nucleară să se retragă din teritoriile sale. China are destulă determinare şi putere pentru a se asigura că acest instigator nu va avea niciodată succes... Poate doar dacă Washington are de gând să declanşeze un război de anvergură în Marea Chinei de Sud”, se arată într-un editorial din Global Times, o publicaţie controlată de Partidul Comunist.

Statele Unite şi-au menţinut până acum neutralitatea cu privire la aceste dispute teritoriale, iar preşedintele Obama a evitat să recunoască vreo revendicare asupra insulelor construite ilegal în Marea Chinei de Sud. Însă, navele americane au lansat adeseori provocări la adresa liderilor chinezi, navigând prin apropierea insulelor ilegale în aşa-numite exerciţii de liberă navigaţie.

China Daily a explicat că dacă politica americană devine mai agresivă, atunci ar putea să existe o confruntare militară devastatoare între China şi Statele Unite.

Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că relaţiile chinezo-americane sunt bazate pe o lipsă de confruntare şi conflict, din care căştigă ambele părţi.

Însă, există mai multe semne îngrijorătoare că Donald Trump are aceeaşi poziţie ca şi Tillerson cu privire la disputele din Marea Chinei de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.