Un ziar apropiat Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) a catalogat luni drept un ”bluf” declaraţii ale secretarului de stat Mike Pompeo, care a dat asigurări cu doar câteva ore mai înainte că dispune de ”o cantitate importantă de probe” care arată că noul coronavirus provine dintr-un laborator chinez, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane nu are nicio probă care să arate că noul coronavirus provine din laboratorul de la Wuhan, scrie Global Times într-un editorial, în care îndeamnă Statele Unite să comunice elemente pe care îşi bazează acuzaţiile americanii.

”Administraţia Trump continuă să poarte un război de propagandă fără precedent, încercând să obstrucţioneze eforturile mondiale în lupta împotriva pandemiei covid-19”, scrie tabloidul chinez de limbă engleză apropiat puteriide la Beijing.

Mike Pompeo declara duminică la ABC News că ”există o cantitate semnificativă de probe că asta vine din laboratorul din Wuhan”.

Şeful diplomaţiei americane a contrazi apoi o declaraţie publicată săptămâna trecută de principala agenţie americană de spionaj, potrivit căreia noul coronavirus nu pare să aibă o origine umană sau să fie modificat genetic.

Spionajul american respingea astfel teorii ale cornspiraţiei promovate de activişti anti-China şi de către unii susţinători ai preşedintelui Donald Trump, care sugerează că virusul a fost dezvoltat într-un laborator de armament biologic aparţinând Guvernului chinez.

”Cei mai buni experţi par să creadă, până acum, că el a fost fabricat de om. Eu n-am niciun motiv să nu-i cred pentru moment”, a declarat Pompeo.

Atunci când interlocutorul său de la ABC News a subliniat că aceasta nu este concluzia serviciilor americane de informaţii, secretarul de Stat al lui Trump a dat înapoi.

”Am văzut ce a spus comunitatea de informaţii. N-am niciun motiv să cred că ei se înşală”, a spsu Pompeo.

Departamentul de Stat american, contactat de reuters, nu a clarificat declaraţiile contradictorii ale lui Pompeo.

Acest raport al Biroului directorului serviciilor naţionale americane de informaţii (ODNI) - publicat joi - arată că spionajul american este de acord cu ”consensul larg ştiinşific” potrivit căruia noul coronavirus nu a fost creat de om.

Donald Trump se declara în aceeaşi zi convins că noul coronavirus provine de la institutul chinez de virologie - însă  a refuzat să prezinte vreo probă în acest sens.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.