Premierul Turciei, Binali Yildirim, a confirmat marţi dimineaţă că autorităţile turce l-au capturat în viaţă pe principalul suspect în urma atacului armat din noaptea dintre ani, care a zguduit clubul exclusivist Reina. Capturarea presupusului atacator uzbek are loc după mai bine de două săptămâni de la lansarea unei operaţiuni masive a autorităţilor turce, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presupusul atacator înarmat din clubul Reina a fost identificat drept Abdulkadîr Maşaripov, originar din Uzbekistan.

Potrivit primelor informaţii, suspectul a fost capturat în urma unei operaţiunii din districtul Esenyurt din Istanbul, ceea ce indică posibilitatea ca acesta să nu fi părăsit metropola turcă după atacul armat din Reina.

Autorităţile turce l-au capturat pe principalul suspect în locuinţa unui prieten de origine kîrgîză. Maşaripov va fi supus mai multor controale medicale înainte de a fi interogat de către anchetatorii din Istanbul. 

Presa a început să publice imagini cu presupusul atacator, îmbrăcat într-un tricou pătat de sânge şi cu chipul acoperit de tăieturi şi vânătăi.

Totuşi, rămân întrebări importante despre cum a reuşit să se furişeze atacatorul de sub nasul forţelor de intervenţie în noaptea atacului şi cum s-a ascuns timp de jumătate de lună în mijlocul metropolei Istanbul.

Printre victimele atacului sângeros comis în noaptea dintre ani s-au numărat cetăţeni din Israel, Franţa, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania şi Arabia Saudită.

De asemenea, alte aproximativ 70 de persoane au fost rănite, după ce atacatorul înarmat a deschis focul în clubul de noapte supraaglomerat.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat atacul din clubul Reina, situat pe malul european al Basforului.

Hurriyet scria anterior că atacatorul armat a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic din Siria. De asemenea, tehnica utilizată de acesta în timpul atacului armat sugerează că a primit antrenament pentru lupte de stradă de la jihadiştii ISIS.

Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

Maşaripov a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.