Premierul Turciei, Binali Yildirim, a acuzat marţi dimineaţă că zvonurile cu privire la neregulile electorale reprezintă o încercare inutilă de a submina rezultatele referendumului constituţional de extindere a puterilor preşedintelui Erdogan. Reacţia prim-ministrului vine după ce principala opoziţie laică a anunţat că va depune un apel pentru anularea referendumului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voinţa poporului s-a reflectat la urne, această dezbatere s-a încheiat. Toată lumea ar trebui să respecte rezultatele, în special opoziţia”, a declarat Binali Yildirim într-o şedinţă cu grupul parlamentar al AKP.

Reprezentanţii Partidului Popular Republican (CHP) vor lansa un apel pentru a obţine anularea rezultatelor referendumului constituţional la Înalta Comisie Electorală (YSK).

Preşedintele Erdogan a reuşit să câştige referendumul pentru extinderea puterilor prezidenţiale, dar observatorii internaţionali denunţă că până la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin neştampilarea buletinelor la secţiile de vot din Turcia.

Anterior, opoziţia seculară a cerut anularea rezultatelor referendumului şi a ameninţat că va ajunge la Curtea Europeană petru Drepturile Omului.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. În acest sens, observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, le-a spus preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.

Autoritatea electorală a confirmat victoria ”taberei da” în ciuda neregulilor semnalizate de către opoziţia din Turcia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.