Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat miercuri dimineaţă că depunerea unor apeluri pentru anularea rezultatelor referendumului constituţional reprezintă un drept al opoziţiei, dar a condamnat organizarea unor proteste de stradă în Istanbul, Ankara, Izmir şi Eskişehir, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, premierul a susţinut că formaţiunea de guvernământ a primit un mesaj de la naţiune în urma referendumului, câştigat cu o majoritate fragilă de către tabăra ”da” a lui Erdogan.

Binali Yildirim i-a îndemnat pe membrii AKP să fie mai atenţi cu anumite probleme importante pentru alegătorii din Turcia.

Mii de turci au ieşit în stradă pentru a doua noapte consecutivă pentru a protesta faţă de rezultatele referendumului controversat, după ce observatorii internaţionali au atras atebţia că până la 2,5 milioane de voturi ar fi putut să fie compromise prin buletine neştampilate.

Proteste însemnate au avut loc în marile oraşe turceşti, inclusiv în Istanbul, Ankara, Izmir şi Eskişehir.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. În acest sens, observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, le-a spus preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.

Autoritatea electorală a confirmat victoria ”taberei da” în ciuda neregulilor semnalizate de către opoziţia din Turcia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.