Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat miercuri după-amiază că aşteaptă să nerăbdare să colaboreze în domeniul securităţii naţionale şi în cel al comerţului cu republicanul Donald Trump, după ce acesta preia mandatul prezidenţial de la Casa Albă. Victoria miliardarului republican ar putea să aibă un impact negativ asupra exporturilor canadiene şi planurilor de a impune o limită naţională pentru emisiile de carbon, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justin Trudeau susţine acordurile de liber schimb şi cotele ridicate de imigraţie, fiind departe ideologic de preşedintele ales Donald Trump. Însă, premierul canadian a promis că va colabora îndeaproape cu noua administraţie americană în comerţ, investiţii, securitate naţională şi pace mondială.

Donald Trump a ameninţat în timpul campaniei electorale că va renunţa la acordul de liber schimb NAFTA, prin care 75% din exporturile canadiene ajung în Statele Unite.

Marea provocarea pentru liderul canadian vine abia acum, după ce acesta a presupus că democrata Hillary Clinton va câştiga cursa pentru Casa Albă  şi a evitat să stabilească o strategie în cazul victoriei lui Donald Trump. Acum, experţii canadieni au puţin timp la dispoziţie pentru a găsi o soluţie care permite economiei să-şi menţină privilegiile pe piaţa din Statele Unite.

O sursă guvernamentală a precizat că premierul canadian va vorbi despre importanţa relaţiilor bilaterale în prima convorbire telefonică cu Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.