Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat joi după-amiază că a purtat discuţii sincere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privirea la disputa teritorială din insulele Kurile, care a blocat până în acest moment semnarea unui tratat de pace între cele două state după finalizarea celui de-al doilea război mondial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abe a precizat că discuţiile au inclus posibilitatea semnării unui acord privind desfăşurarea unei activităţi economice comune pe insulele disputate.

”Am reuşit să ţinem acest summit într-o atmosferă extrem de plăcută. Cred că am reuşit să purtăm discuţii extrem de sincere şi profunde privind libertatea de circulaţie a locuitorilor insulei, desfăşurarea unei activităţi economice pe cele patru insule sub un regim special de către cele două state şi problema unui acord de pace”, a declarat premierul Shinzo Abe.

Moscova şi Tokyo încearcă să rezolve în cadrul unui summit de două zile disputa teritorială legată de insulele Kurile.

De asemenea, cei doi lideri vor continua vineri discuţiile în circumscripţia originală a premierului Abe, situată în sud-estul Japoniei. Acestea au fost cucerite de forţele sovietice în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, iar cei 17.000 de locuitori japonezi au fost forţaţi să fugă din calea invadatorilor.

Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că preşedintele rus a decis reînceperea discuţiilor de securitate pentru prima dată după implementarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Rusiei, ca răspuns la anexarea din urmă cu doi ani a peninsulei Crimeea.

Un consilier economic al preşedintelui rus a precizat că cele două părţi vor publica cel mai probabil vineri o declaraţie comună despre activităţile economice din insulele Kurile. De asemenea, ar putea să se ajungă la un acord şi privind colaborarea tehnologică şi energetică în insulele disputate.

Vladimir Putin şi Shinzo Abe au discutat şi despre situaşia din Siria şi Alep. Premierul japonez şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea continuă a situaţiei umanitare din metropola Alep, în vreme ce Putin a promis că va colabora cu alte state pentru a găsi o soluţie pentru problema din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.