Premierul scoţian Nicola Sturgeon este încrezătoare că un al doilea referendum privind independenţa Scoţiei ar putea avea loc în octombrie anul viitor, a declarat ea duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Supremă a Marii Britanii începe, marţi, audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei neaprobat de prim-ministrul britanic Liz Truss şi de de guvernul britanic.

Într-un referendum din 2014, pe care Guvernul britanic l-a aprobat, scoţienii au respins independenţa cu 55%-45%. Cu toate acestea, Partidul Naţional Scoţian susţine că Brexitul desfăşurat doi ani mai târziu a schimbat situaţia.

Sturgeon afirmă că, deoarece alegătorii au susţinut partidele pro-independenţă la alegerile pentru Parlamentul scoţian de anul trecut, a existat un mandat pentru a prezenta un proiect de lege în privinţa organizării unui referendum pe 19 octombrie 2023.

Întrebată în timpul unui interviu la BBC TV dacă este încrezătoare că referendumul va avea loc, Sturgeon a spus: ”Da, sunt încrezătoare că se poate întâmpla”.


”Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă”, a subliniat premierul scoţian.

Sturgeon a promis că înfrângerea în faţa Curţii Supreme ar însemna că SNP va lupta în cadrul următoarelor alegeri desfăşurate în întreg Regatul unit, care urmează să aibă loc în 2024, doar pe baza unei platforme menite să stabilească dacă Scoţia ar trebui să fie independentă. Astfel, acesta ar deveni un referendum ”de facto”.

Sturgeon a spus, duminică, că aceasta este ultima soluţie.

”Nu este preferinţa mea. Dacă modalitatea prin care ar fi corect să luăm în considerare şi să decidem această problemă, care este un referendum constituţional legal, este blocată... alegerea este atunci simplă: prezentăm cazul oamenilor la alegeri sau renunţăm la democraţia scoţiană şi vreau să fiu foarte clară astăzi că nu voi renunţa niciodată la democraţia scoţiană”, a conchis ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.