Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, s-a întâlnit cu familiile ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas, care au mers la Doha în încercarea de a relansa discuţiile pentru a-i readuce pe cei dragi lor din Fâşia Gaza, relatează Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thani le-a spus familiilor că discuţiile cu Hamas au fost mai complicate după uciderea, marţi, la Beirut, a numărului dpoi politic al grupării teroriste Saleh al-Arouri şi a altor câtorva membri de rang înalt, într-o lovitură care a fost atribuită pe scară largă Israelului. În urma asasinării lui Arouri, Hamas ar fi îngheţat negocierile prin intermediul Qatarului şi Egiptului, deşi premierul Benjamin Netanyahu le-a transmis, marţi, rudelor ostaticilor că discuţiile pentru întoarcerea acestora sunt în curs de desfăşurare.

Potrivit Axios, premierul Qatarului le-a spus familiilor aflate în vizită că "este mai dificil să vorbeşti cu Hamas după ce s-a întâmplat la Beirut".

Familiile a şase ostatici israelieni reţinuţi de Hamas s-au deplasat vineri la Doha, care găzduieşte şi lideri Hamas, pentru întâlniri cu oficiali, marcând primul caz de acest gen.

Familiile s-au întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe, Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi, care conduce echipa de negociere din Qatar, şi ulterior cu premierul Al Thani.

Qatarul este "dureros de conştient de suferinţa ostaticilor rămaşi şi a celor dragi lor", a declarat un oficial din Qatart pentru Axios.

Qatarul a fost un mediator cheie în primul acord privind ostaticii, în urma căruia 105 civili au fost eliberaţi din captivitatea Hamas în Gaza: 81 de israelieni, 23 de cetăţeni thailandezi şi un filipinez. Israelul a eliberat în schimb 240 de deţinuţi palestinieni pe motive de securitate, toţi femei şi minori.

Se crede că 129 de ostatici au rămas în Gaza - nu toţi în viaţă.

Qatarul şi Egiptul au încercat să intermedieze un nou acord care ar putea duce la eliberarea a zeci de ostatici în schimbul unui armistiţiu.

"Am discutat direct cu familiile ostaticilor pentru a împărtăşi cât mai multe informaţii şi pentru a-i asigura că Qatar se angajează să folosească toate resursele pentru a asigura eliberarea lor", a spus oficialul de la Doha.

"Folosim toate canalele posibile şi colaborăm îndeaproape cu omologii noştri din SUA şi Israel... dar Qatar este un mediator. Acesta nu controlează Hamas", a precizat el.

Oficialul a precizat că este "din ce în ce mai dificil" să se menţină deschise canalele de comunicare cu Hamas în urma "escaladării bombardamentelor în Gaza şi în alte părţi, ceea ce complică sincer negocierile pentru ostatici".

Qatarul va continua comunicarea cu familiile ostaticilor, a adăugat sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.