Premierul Poloniei i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai "insulte" pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Săptămâna trecută, Polonia a decis să extindă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce a afectat relaţia Kievului cu un vecin care a fost considerat unul dintre cei mai fideli aliaţi ai săi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Zelenski şi-a înfuriat vecinii atunci când a declarat în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Kievul face eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar că "teatrul politic" din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

"Eu... vreau să-i spun preşedintelui Zelenski să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi, aşa cum a făcut recent în timpul discursului său la ONU", a afirmat premierul Mateusz Morawiecki la un miting electoral.

Polonia organizează alegeri parlamentare la 15 octombrie, iar partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) al lui Morawiecki a fost criticat de extrema dreaptă pentru ceea ce consideră a fi atitudinea servilă a guvernului faţă de Ucraina.

Analiştii spun că acest lucru a forţat PiS, care se pare că va rămâne cel mai mare partid, dar este posibil să nu obţină majoritatea, să adopte o abordare mai conflictuală faţă de Kiev în campanie.

Tot vineri, preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că disputa dintre Polonia şi Ucraina cu privire la importurile de cereale nu va afecta în mod semnificativ bunele relaţii bilaterale, într-o aparentă tentativă de relaxare a tensiunilor.

"Nu am nicio îndoială că disputa privind aprovizionarea cu cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este un fragment absolut al întregii relaţii dintre Polonia şi Ucraina", a declarat Duda la o conferinţă. "Nu cred că poate avea un impact semnificativ asupra lor, aşa că trebuie să rezolvăm această chestiune între noi."

SUSŢINEREA UCRAINEI

Între timp, într-un articol pentru Politico, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat că Polonia doreşte să vadă "un stat ucrainean puternic care să iasă din acest război cu o economie vibrantă" şi că Varşovia "va continua să sprijine eforturile Ucrainei de a adera la NATO şi la UE".

"Nu există absolut nicio contradicţie aici". a scris Rau. "Sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi protejarea cetăţenilor noştri şi protejarea lor împotriva concurenţei economice neloiale - ambele servesc simultan interesele Poloniei."

Cu toate acestea, vorbind cu reporterii la New York, Rau a declarat că, deşi Polonia nu şi-a schimbat politica faţă de Ucraina, a avut loc o "schimbare radicală în percepţia opiniei publice poloneze" cu privire la relaţiile dintre cele două ţări.

Întrebat de agenţia de ştiri de stat PAP ce ar fi nevoie pentru a îmbunătăţi această percepţie, Rau a spus că remedierea situaţiei ar necesita un efort diplomatic "titanic".

Slovacia, Polonia şi Ungaria au impus restricţii naţionale cu privire la importurile de cereale ucrainene după ce executivul Uniunii Europene a decis să nu extindă interdicţia asupra importurilor în aceste ţări şi în Bulgaria şi România. Aceste ţări au susţinut că produsele agricole ucrainene ieftine - destinate în principal tranzitului mai departe în vest şi în porturi - sunt vândute la nivel local, ceea ce dăunează propriilor fermieri, notează Reuters.

UE, care a impus interdicţia în luna mai, a lăsat-o să expire vineri, după ce Ucraina a promis că va înăspri controalele.

Morawiecki a declarat vineri că Varşovia va lua din nou problema în propriile mâini dacă va considera necesar.

"Dacă există o destabilizare a altor pieţe... şi Comisia Europeană nu acţionează, vom lua din nou măsuri unilaterale", a declarat el. "În apărarea fermierului polonez nu voi ezita niciodată să iau o astfel de decizie."

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.