Premierul de la Budapesta, Viktor Orban, i-a spus marţi după-amiază omologului israelian Benjamin Netanyahu că deşi autorităţile ungare au comis în trecut crime împotriva evreilor, acestea nu vor mai tolera vreodată acţiuni antisemite în Ungaria, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu a precizat că premierul maghiar i-a dat asigurări ”în termeni clari” că poporul evreiesc este susţinut de către Guvernul Orban.

Premierul israelian a susţinut că acestea sunt cuvinte importante venite din partea lui Viktor Orban, care a devenit în ultimele săptămâni ţinta unor condamnări internaţionale, după ce formaţiunea de guvernământ Fidesz a lansat o campanie naţională împotriva miliardarului evreu George Soros.

Benjamin Netanyahu ia parte la o vizită de două zile în Ungaria, fiind vorba de prima vizită a unui premier israelian în ţara central-europeană după căderea Zidului Berlinului.

În afară de simpatia comună faţă de preşedintele american Donald Trump, cei doi lideri împărtăşesc aceeaşi ”neprietenie” faţă de omul de afaceri George Soros - un evreu născut în Ungaria.

Soros promovează, în ochii lor, o societate liberală şi progresistă susţinând numeroase organizaţii non-guvernamentale, în timp ce el este considerat de opozanţii săi un agitator care caută să destabilizeze guverne cu ”lovituri” de miliarde.

Viktor Orban a lansat de la începutul anului o serie de acţiuni şi mesaje vizând să-l discrediteze pe miliardar, acuzat că ”vrea să aducă zeci de mii de migranţi în Europa”.

Fidesz a început în luna iulie o campanie naţională cu panouri şi reclame tv, ce promovează mesaje xenofobe alături de imaginea miliardarului George Soros.

Campania a utilizat o imagine cu rânjetul miliardarului evreu de origine maghiară, alături de sloganul: ”Să nu-i permitem lui Soros să râdă la urmă”. De asemenea, mii de postere cu mesaje anti-Soros au apărut în întreaga Ungarie.

După două săptămâni de controverse, autorităţile ungare au decis să pună capăt acestei campanii şi să înlăture panourile anti-Soros din Ungaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.