Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a convocat marţi alegeri legislative în septembrie, un scrutin care ar urma să-i permită să-şi dovedească popularitatea puternică de care se bucură în străinătate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducătoarea de centru-stânga, care intenţionează să candideze la un al doilea mandat de trei ani, a anunţat că alegătorii sunt chemaţi la urne la 19 septembrie, cu două luni înainte de data stabilită în vederea scrutinului la terman.

”Le voi cere tuturor neozeelandezilor să continue să-mi susţină acţiunea şi conducerea actuală a Guvernului, fondată pe stabilitate, o economie puternică şi provocări pe termen lung cu care Noua Zeelandă se confruntă”, a declarat Ardem, în vârstă de 39 de ani.

În primul său mandat ea a devenit mamă şi şi-a făcut un nume mondial prin gestionarea atacului vizând două moschei la Christchurch, în martie 2019, soldat cu 51 de morţi, şi erupţia în decembrie a Vulcanului White Island, soldată cu 20 de morţi.

Pe plan intern, sondajele arată o scădere a cotei popularităţii sale.

Conservatorul Simon Bridges, liderul Partidului Naţional (opoziţie), a atacat-o pe Ardem cu privire la subiectul conflictului teritorial cu maori şi a programului său privind cumpărarea de armament după atacul armat de la Christchurch.

Jacinda Ardern este criticată de asemenea pe tema kiwiBuild - un program de construcţie de locuinţe. Programul prevede permiterea accesului la proprietate la preţuri abordabile, prin construirea a 100.000 de case. Până în prezent, el nu a răspuns aşteptărilor.

Economia neozeelandeză suferă din cauza unei creşteri slabe, iar costul vieţii a crescut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.