Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat joi după-amiază că va încerca să negocieze cel mai bun acord de ieşire din blocul comunitar pentru enclava Gibraltar, atrăgând atenţia că nu va exista nicio discuţie despre suveranitate în lipsa consimţământului cetăţenilor din teritoriul britanic dependent de liberul schimb cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta a fost clară că poziţia Marii Britanii rămâne neschimbată în ceea ce priveşte Gibraltar. Marea Britanie va încerca să obţină cea mai bună înţelegere posibilă pentru Gibraltar în timp ce ţara iese din Uniunea Europeană. Nu vor exista negocieri cu privire la suveranitatea Gibraltarului în lipsa consimţământului din partea poporului”, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Londra.

De asemenea, premierul britanic a spus că aşteaptă cu nerăbdare începerea negocierilor formale pentru ieşirea Marii Britanii din UE, după o întâlnire cu Donald Tusk pe Downing Street.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a discutat cu premierul britanic despre reducerea tensiunilor în timpul negocierii acordului de Brexit, în special atunci când vor ajunge pe masă subiecte considerate dificile, precum statutul teritoriului britanic Gibraltar.

Cei doi lideri au decis să păstreze legătura în mod regulat în timpul procesului de Brexit, tocmai pentru a reduce tensiunile ce ar urma să apară între Londra şi Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European a spus că vrea negocierea unei înţelegeri corecte, dar l-a avertizat pe premierul britanic că negocierile ar putea să devină ”conflictuale” în anumite momente.

Statututul Gibraltarului după ieşirea Marii Britanii din UE va deveni, probabil, unul dintre punctele cele mai dificile în negocierile complexe de divorţ, ce ar urma să dureze ani de zile. Potrivit liniilor de negociere prezentate vineri de Consiliul European, niciun acord între Marea Britanie şi UE nu trebuie să se aplice în cazul Gibraltarului fără un acord separat între Spania şi Marea Britanie.

 De asemenea, guvernul spaniol s-a declarat satisfăcut de această poziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.