Premierul Regatului Unit, Theresa May, se va întâlni luni după-amiază în Scoţia cu Nicola Sturgeon. De asemenea, este prima întâlnire a celor două după ce liderul SNP a anunţat în urmă cu două săptămâni organizarea unui referendum pentru câştigarea independenţei scoţiene înainte de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May a susţinut înainte de întâlnirea crucială cu premierul scoţian că vrea să construiască ”o naţiune mai unită”, iar timpul nu este potrivit pentru organizarea unui al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei.

Deplasarea Theresei May are loc cu doar o zi înainte ca legislativul de la Edinburgh să voteze propunerea de organizare a unui al doilea referendum, care are şanse mari să treacă având în vedere majoritatea SNP.

Preşedinta SNP, Nicola Sturgeon, a insistat ca un asemenea referendum să aibă loc în toamna 2018 sau în primăvara 2019, adică înainte de finalizarea ieşirii Marii Britanii din UE. De asemenea, aceasta a insistat că scoţienii ar trebui să aibă dreptul de alege între o procedură dură de ieşire sau o naţiune independentă, care are şansa să adere la Uniunea Europeană.

În schimb, premierul britanic a avertizat că un al doilea referendum va rezulta într-o naţiune mai ”slabă” după Brexit.

Reprezentanţii Downing Street au precizat că discuţiile dintre cele două se vor concentra pe chestiuni care ţin de declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Însă, surse guvernamentale scoţiene au precizat că discuţiile nu se vor rezuma doar la Brexit.

Theresa May a promis că va declanşa miercuri articolul 50, iar aceasta va vizita înainte Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord pentru a auzi atitudinea oamenilor vizavi de Brexit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.