Premierul Marii Britanii, Theresa May, a respins vineri după-amiază declaraţiile preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a sugerat în urmă cu o zi că executivul britanic este tentat să renunţe la ieşirea din blocul comunitar, întrucât negociatorii europeni vor fi extrem de fermi şi nu vor accepta niciun compromis. De asemenea, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a subliniat că Regatul Unit va părăsi cu siguranţă UE, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prim-ministrul a fost până în acest moment extrem de clar... cetăţenii britanici au luat o decizie, iar noi vom duce la îndeplinire acest proces prin eliminarea Regatului Unit din UE. Vom profita la maximum de oportunităţile care vin în calea noastră”, a precizat purtătoarea de cuvânt a liderului britanic.

De asemenea, aceasta a subliniat că preşedintele Consiliului European a subliniat în discursul său faptul că negociatorii ar trebui să dea dovadă de bună-voinţă în timpul discuţiilor privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Acesta este exact spiritul pe care premierul vrea să-l încurajeze şi să-l dezvolte cu partenerii europeni, trebuie să abordăm aceste negocieri în mod constructiv. Există oportunităţi atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană [...] Trebuie să colaborăm în mod productiv pentru a găsi un nou acord, o nouă relaţie care poate să funcţioneze în interesele britanicilor şi europenilor”, a susţinut purtătoarea de cuvânt.

Theresa May doreşte să ia parte la discuţii bilaterale cu toţi liderii celor 27 de state europene înainte de summitul din decembrie al Consiliului European. Premierul s-a întâlnit deja cu 15 lideri europeni după ce a preluat conducerea executivului în urmă cu trei luni.

Donald Tusk a declarat că există încă o speranţă ca britanicii să decidă în final să rămână în blocul comunitar, întrucât negociatorii europeni vor fi extremi de fermi şi vor prezenta doar termenii pentru o ieşire dură a Marii Britanii din UE. 

Nu va exista niciun compromis în această privinţă [...] Brexitul reprezintă o pierdere pentru toată lumea. Nu va exista niciun tort pe masă. Pentru nimeni. Mă întrebaţi pe mine dacă există o alternativă pentru acest scenariu dezastruos? Mi-ar plăcea să vă spun că există, corect”, a declarat demnitarul european într-un discurs la Centrul de Politici Europene.

Donald Tusk a precizat că nu există nicio speranţă pentru o ieşire blândă a Marii Britanii din UE.

”Acestea sunt speculaţii pur teoretice. În opinia mea, singura alternativă reală pentru un Brexit dur este niciun Brexit. Chiar dacă în ziua de astăzi sunt puţini oameni care cred în această posibilitate”, a precizat preşedintele Consiliului European.

Invocarea articolului 50 a fost amânată de executivul britanic până la începutul anului viitor, pentru că echipele de negociatori nu au fost pregătite în avans.

Londra mizează să obţină în cursul negocierilor acces nelimitat la piaţa unică europeană, deşi este reticentă în a accepta libertatea de mişcare a muncitorilor europeni. În schimb, liderii europeni au susţinut că principiul libertăţii de mişcare a muncitorilor pe piaţa unică este unul de la care blocul comunitar nu poate abdica şi nu vor fi acceptate compromisuri în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.