Premierul Marii Britanii, Theresa May, a ajuns miercuri după-amiază la Palatul Westminster, unde urmează să ţină un discurs în faţa parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declanşarea articolului 50 şi începerea procesului formal de retragere a ţării din Uniunea Europeană. Discursul ei este aşteptat în jurul orei locale 12.30 (14.30 ora României), după ce reprezentantul permanent al Marii Britanii de la Bruxelles a livrat scrisoarea de invocare a articolului 50 preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul Permanent al Marii Britanii de la Bruxelles, Sir Tim Barrow, este aşteptat să livreze scrisoarea cu puţin timp înainte de ora 12.30 (14.30 ora României) la sediul Consiliului European.

Sir Tim Barrow a ajuns de dimineaţă la biroul său de la Bruxelles, după ce a preluat scrisoarea semnată de către Theresa May pe Downing Street. Acesta va pleca mai devreme de la o reuniune cu ceilalţi ambasadori ai ţărilor europene pentru a-i înmâna scrisoarea de câteva pagini lui Donald Tusk.

Scrisoarea va încerca să dea un ton pozitiv pentru negocieri şi să recapituleze cele doisprezece puncte cheie anunţate pe 17 ianuarie de către Theresa May.

Reprezentanţii Downing Street au făcut deja publice fragmente din discursul pe care premierul intenţionează să-l susţină în faţa parlamentarilor din Camera Comunelor.

”Atunci când mă voi aşeza la masa negocierilor, în următoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit - tinerii şi bătrânii, bogaţii şi săracii [...] şi, da, cetăţenii europeni care au făcut din această ţară casa lor”, urmează să spună Theresa May în Parlament.

”În faţa oportunităţilor care se vor prezenta în faţa noastră în acest periplu memorabil, valorile noastre împărtăşite, interesele noastre şi ambiţiile noastre pot şi trebuie să ne unească”, urmează ea să-şi exprime dorinţa şi să îndemne la o ţară ”sigură pentru copiii şi nepoţii noştri”, ”mai puternică” şi ”mai dreaptă” în afara Uniunii Europene.

”Noi vrem să trăim cu toţii într-o Mare Britanie cu adevărat mondială, care iese şi construieşte relaţii cu vechii săi prieteni şi noii săi aliaţi în întreaga lume”, urmează să adauge May.

Cu scopul de a-şi uni ţara dezbinată după referendum, premierul vrea să se concentreze asupra viitorului Regatului Unit.

”Noi nu trebuie să fim definiţi prin votul pe care l-am dat în referendum, ci prin hotărârea de a face din rezultat un succes. Noi suntem o mare uniune de persoane şi de naţiuni cu o istorie de care putem să fim mândri şi un viitor strălucitor”, urmează să conchidă Theresa May.

De asemenea, invocarea articolului 50 va da start cronometrului pentru negocierea unui acord, care trebuie să fie finalizat şi ratificat până pe 29 martie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.