Premierul Joseph Muscat a anunţat vineri după-amiază încheierea crizei de pe aeroportul internaţional din Valletta, după ce piraţii aerului au coborât împreună cu ultimii membri ai echipajului de la bordul aeronavei Afriqiyah Airways, care opera o cursă libiană internă înainte de a fi deturnată spre Malta. Se pare că piraţii aerului s-au predat şi au fost imediat arestaţi de către autorităţile malteze, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul maltez a precizat că ultimii patru membri ai echipajului au părăsit aeronava la mai bine de patru ore de la începutul crizei de la bordul zborului Afriqiyah Airways. De asemenea, membrii echipajului au fost urmaţi de piraţii aerului, care s-au predat şi au fost imediat luaţi în custodie.

”Piraţii aerului s-au predat, au fost percheziţionaţi şi reţinuţi”, a anunţat pe Twitter premierul Joseph Muscat.

Un parlamentar libian care a discutat cu primii pasageri eliberaţi a precizat că cei doi piraţi ai aerului au în jur de 20 de ani şi sunt membri ai grupului etnic Tebu, originar din sudul Libiei, de unde a decolat aeronava Afriqiyah Airways.

De asemenea, aceştia erau înarmaţi cu grenade şi au solicitat crearea unei formaţiuni politice pro-Gaddafi. Unul dintre cei doi piraţi ai aerului s-a declarat liderul formaţiunii pro-Gaddafi. Se pare că cei doi au solicitat negociatorilor şi azil politic în Europa.

Piraţii aerului au eliberat iniţial un grup de 25 de pasageri, care era reprezentat de femei şi copii. După o scurtă pauză, operaţiunea de eliberare a pasagerilor a continuat cu un al doilea grup de 25 de pasageri, iar apoi piraţii au început eliberarea bărbaţilor de la bordul aeronavei Afriqayah Airways.

Zborul Afriqiyah Airways opera o cursă internă atunci când a fost deturnat spre insula Malta, situată la 500 de kilometri nord de coasta Libiei de către doi piraţi ai aerului care ar fi susţinători ai fostului preşedinte al Libiei Muammar al-Gaddafi.

Aeronava a decolat cu 111 pasageri şi şapte membri ai echipajului la bord. 

Pilotul aeronavei a discutat cu turnul de control al aeroportului din Tripoli înainte de pierderea comunicaţiilor şi a anunţat că aeronava este deturnată spre Malta.

Ultimul incident de acest fel din Malta a avut loc pe 23 noiembrie 1985, când un Boeing 737 al EgyptAir a fost deturnat către insulă. A urmat un coşmar de 24 de ore care s-a terminat cu un masacru. Şaizeci şi două de persoane au fost ucise când echipe de comando egiptene au luat cu asalt avionul.

Unul dintre cei trei piraţi ai aerului a supravieţuit şi a fost judecat, în timp ce ceilalţi doi au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.