Premierul Malaeziei, Najib Razak, a cerut duminică dimineaţă comunităţii internaţionale să intervină de urgenţă pentru a pune capăt unui ”genocid” al minorităţii musulmane Rohingya din Myanmar, în timp ce s-a alăturat miilor de protestatari din Kuala Lumpur. Protestatarii acuză că autorităţile birmaneze finanţează violenţele împotriva minorităţii musulmane şi încearcă să epureze etnic provincia Rakhine de la frontiera cu Bangladesh, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Malaezienii musulmani s-au arătat extrem de critici faţă de modul în care autorităţile birmaneze gestionează criza minorităţii Rohingya din provincia Rakhine. Sute de etnici musulmani au trecut ilegal frontiera cu Bangladesh pentru a scăpa de crimele comise de călugării budişti înarmaţi din Myanmar.

Prim-ministrul malaezian a susţinut că crimele comise împotriva minorităţii musulmane reprezintă o adevărată epurare etnică.

Najib Razak a solicitat intervenţia de urgenţă a Curţii Penale Internaţionale, a Organizaţiei pentru Cooperare Islamică, precum şi a Naţiunilor Unite.

”Lumea nu poate doar să stea şi să privească cum are loc un adevărat genocid”, a declarat premierul în faţa mulţimii de protestatari musulmani.

Premierul malaezian a ales să participe la protestele din Kuala Lumpur, deşi Myanmarul a susţinut că Malaezia încalcă unul dintre principiile de bază ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Principiul încălcat de liderul malaezian face referire la interdicţia de a interveni în problemele interne ale unui alt stat membru ASEAN. 

Najib a declarat în schimb că există o responsabilitate de protejare a drepturilor omului în cadrul ASEAN.

De asemenea, acesta a acuzat-o pe Aung San Suu Kyi că nu a luat nicio măsură pentru a pune capăt genocidului şi a susţinut că problema minorităţii Rohingya nu poate să fie discutată în discuţiile bilaterale dintre Myanmar şi Malaezia. Aung San Suu Kyi conduce de facto executivul birmanez şi este câştigătoare a premiului Nobel pentru Pace.

Minoritatea Rohingya este considerată cea mai persecutată din întreaga lume. Violenţele dintre budişti şi musulmani au provocat sute de victime în rândul etnicilor Rohingya din Myanmar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.