Premierul Viktor Orban a lansat luni un avertisment cu privire la posibilitatea intensificării crizei migratorii în următoarele luni, în timp ce migranţii vor căuta un loc sigur în statele europene înainte de venirea iernii. De asememena, liderul maghiar a susţinut că vor izbucni noi tensiuni între Bruxelles şi Budapesta, dacă autorităţile maghiare vor fi împiedicate să-şi apere frontierele, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atunci când a devenit imposibil să ajungi pe coastele europene pe mare, a început să se aglomereze şi ruta migratorie din Balcani. Nu avem niciun motiv să credem că asta nu se va întâmpla şi în acest an”, a declarat premierul ungar în cadrul unei conferinţe de presă, oferind în acelaşi timp sprijin autorităţilor sârbe pentru protecţia frontierelor.

De asemenea, liderul maghiar a susţinut că referendumul naţional cu privire la cotele de migranţi impuse de UE nu va face decât să-i întărească poziţia în disputa legală cu Bruxelles-ul.

Anul trecut, autorităţile europene s-au confruntat cu cea mai gravă criză migratorie de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, după ce peste un milion de migranţi din Orientul Mijlociu şi din Africa s-au îngrămădit la frontierele europene.

De-a lungul verii, cei mai mulţi migranţi au ajuns pe coastele italiene, după ce au traversat în ambarcaţiuni supraaglomerate şi instabile apele Mării Mediterane. Însă, toamna aduce adeseori furtuni violente în largul mării, ceea ce ar putea forţa un aflux mai mare de migranţi pe ruta balcanică.

Politicienii populişti au exploatat criza migratorie în toate statele europene, pentru a câştiga mai multă susţinere electorală.

”Nu vrem să schimbăm caracterul ţării noastre. Vrem să rămânem maghiari, să ne păstrăm compoziţia etnică şi religioasă. Această poziţie nu se bucură de popularitate în Europa, cel puţin nu în rândul politicienilor”, a declarat Orban.

Între timp, premierul sârb a primit cu entuziasm propunerea maghiară pentru întărirea frontierelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.