Premierul libanez desemnat Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că renunţă să formeze un nou Guvern, în locul celui care a demisionat după exploziile uriaşe sângeroase din portul Beirut, la începutul lui august, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi cer scuze pentru că nu pot să-mi continui sarcina de a forma Guvernul”, a anunţat într-o alocuţiune televizată Mustapha Adib, prezentându-le scuze libanezilor pentru ”incapacitatea” sa de a le realiza ”aspiraţiile cu privire la un guvern reformist”.

Adib, fostul ambasador al Libanului în Germania, a făcut acest anunţ în urma unei întâniri cu preşedintele Michel Aoun, după aproape o lună de eforturi.

Guvernul libanez a demisionat în urma exploziilor devastatoare în portul Beiurt, la 4 august, soldate cu peste 190 de morţi şi peste 6.500 de răniţi şi care a devastat cartiere întregi în capitală.

Mustapha Adib, nominalizat la 31 august, încerca să formeze un guvern cât mai rapid, cu scopul de a lansa reforme reclamate de comunitatea internaţională în vederea deblocării unor ajutoare în valoare de miliarde de dolari.

Partidele politice libaneze s-au angajat, la începutul lui septembrie, în cadrul unei vizite a preşedintelui francez Emmanuel Macron, să formeze un ”Cabinet cu o misiune”, alcătuit din miniştri ”competenţi” şi ”independenţi”, în termen de două săptămâni, pentru a scoate ţara din marasmul economic.

Macron le-a dat partidelor un ultimatum să se înţeleagă până la 15 septembrie.

Însă formarea unui Executiv bate pasul pe loc, într-o ţară în care puterea este împărţită între diverse comunităţi religioase, din cauza unor divergenţe cu privire la atribuirea portofoliilor ministeriale.

Eforturile lui Mustapha Adib au fost blocate de către două formaţiuni şiite - Hezbollah, un nume greu în politica libaneză, şi aliatul său Amal, condus de către preşedintele Parlamentului Nabih Berri, care cer portofoliul Finanţelor.

Potrivit unor observatori, încăpăţânarea tandemului şiit are legătură cu impunerea recentă a unor sancţiuni americane unui ministru din Partidul Amal şi unui număr de două companii afiliate Hezbollah.

Libanul este sfâşiat de un an de zile de una dintre cele mai dure crize economice, soiciale şi politice din istoria sa.

Prima sarcină a viitorului Guvern este să relanseze negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu privire la un plan de salvare vital, blocat anul acesta.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian ameninţa miercuri că Libanul nu va obţine niciun ajutor internaţional dacă nu implementează reformele guvernamentale de care are nevoie pentru a se redresa.

Parisul a susţinut anterior o propunere a fostului premier libanez Saad Hariri în vederea numirii unui şiit fără etichetă politică la Ministerul Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.