Premierul israelian Naftali Bennett a acuzat, marţi, Iranul că a furat documente clasificate de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi le-a folosit cu scopul de a ascunde dovezile cu privire la programul său nuclear, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a ”furat documente confidenţiale ale AIEA şi a folosit aceste informaţii pentru a evita în mod sistematic inspecţiile” cu privire la programul său nuclear, a scris premierul israelian Naftali Bennett pe Twitter.

El a adăugat în dreptul mesajului un link către mai multe documente în limba persană prezentate ca fiind confidenţiale şi traduse în limba engleză, precum şi fotografii care se presupune că îi susţin afirmaţiile.

Statul evreu consideră programul nuclear ai Iranului drept o ameninţare la adresa securităţii sale. Israelul îşi acuză inamicul că vrea să achiziţioneze o bombă atomică, acuzaţie pe care Teheranul a negat-o în repetate rânduri.

Ministerul iranian de Externe a denunţat, marţi, cel mai recent raport al AIEA privind instalaţiile nucleare nedeclarate din Iran, pe motiv că nu este nici ”echilibrat”, nici ”drept”.

”Din nefericire, acest raport nu reflectă realitatea negocierilor dintre Iran şi AIEA”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

Reacţia Iranului vine după publicarea unui raport al AIEA, luni.

AIEA anunţă că are întrebări ”nerezolvate” referitoare la stocurile de uraniu îmbogăţit în trei locuri nedeclarate din Marivan (vest), Varamin şi Turquzabad, în provincia Teheran.

De asemenea, AIEA susţine că a cerut fără succes oficialilor iranieni să explice prezenţa uraniului îmbogăţit în aceste instalaţii. Potrivit AIEA, stocurile de uraniu îmbogăţit sunt aproape de a atinge cantitatea necesară pentru a produce o bombă atomică.

Aceste negoceri ale Iranului cu AIEA au loc în paralel cu negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, aflate într-un punct mort, în pofida unor anunţuri cu privire la un acord iminent.

Negocierile, lansate în urmă cu un an la Viena, dar suspendate în mai multe rânduri, vizează să salveze acest pact internaţional care are rolul de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică - pe care Teheranul spune că nu vrea să o fabrice -, în schimbul ridicării unor sancţiuni care afectează economia iraniană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.