Premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani a purtat discuţii cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, duminică, la Damasc, în prima vizită de acest fel a unui premier irakian de la izbucnirea războiului din Siria, în 2011, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Assad şi Sudani au discutat despre securizarea frontierei lor de 600 de kilometri împotriva ameninţărilor de securitate, inclusiv din partea militanţilor Statului Islamic, şi au convenit să sporească cooperarea pentru a reduce contrabanda de droguri, au spus aceştia în timpul unei conferinţe de presă comune.

Sudani a spus că au discutat, de asemenea, modalităţi de combatere a condiţiilor de secetă din ambele ţări, cauzate de reducerea precipitaţiilor, schimbările climatice şi barajele construite în amonte de Turcia.

”Trebuie să cooperăm pentru a obţine partea noastră echitabilă de apă”, a spus Sudani.

Sudani a declarat că Irakul a sprijinit ridicarea sancţiunilor împotriva Siriei, instituite şi extinse de SUA şi ţările europene din 2011.

Irakul şi Siria, care au legături economice, militare şi politice strânse cu Iranul, au menţinut relaţii cu această ţară pe tot parcursul războiului civil din Siria, chiar dacă alte state arabe şi-au retras ambasadorii şi şi-au închis ambasadele în Siria.

Bagdadul şi Damascul, împreună cu grupurile armate şiite susţinute de Iran, au cooperat în lupta împotriva grupării militante Stat Islamic, care s-a răspândit din Irak în Siria şi a controlat la un moment dat mai mult de o treime din ambele ţări.

Farhad Alaaldin, consilierul pentru afaceri externe al prim-ministrului, a declarat înainte de vizită că Sudani va discuta despre combaterea traficului de droguri, în special a amfetaminei Captagon, şi prevenirea infiltrării militanţilor Statului Islamic peste graniţa lor comună de 600 km.

Premierul va discuta, de asemenea, despre cooperarea comercială şi economică şi despre posibilităţile de redeschidere a unei conducte de export de petrol în Marea Mediterană, care ar putea ajuta Irakul să îşi diversifice rutele de export, a spus el.

Vizita lui Sudani vine în timp ce alte ţări, inclusiv Arabia Saudită, refac relaţiile cu Damascul după ani de tensiuni.

Siria a fost suspendată din Liga Arabă în 2011, din cauza represiunii brutale de către Assad a protestelor opozanţilor săi şi mai multe state din Golf au susţinut opoziţia armată faţă de conducerea sa.

Dar Assad a recâştigat controlul asupra majorităţii Siriei cu sprijin militar şi economic din partea Rusiei şi Iranului, Siria a fost readmisă în Liga Arabă în mai, iar ţările regionale caută un dialog cu el pentru a pune capăt contrabandei de droguri şi a returna milioane de refugiaţi.

Siria a fost de acord să contribuie la stoparea traficului de droguri peste graniţele sale cu Iordania şi Irak.

Înalţi oficiali sirieni şi rude ale lui Assad au fost trecuţi pe liste de sancţiuni în ultimele luni în Statele Unite, Regatul Unit şi Uniunea Europeană, din cauza presupuselor lor legături cu traficul de droguri. Guvernul sirian neagă implicarea în traficul de droguri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.