Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, vineri, în faţa Parlamentului elen că operaţiunea de interceptare a telefonului unui lider al opoziţiei efectuată de către serviciul de informaţii EYP este legală, dar ”inacceptabilă din punct de vedere politic”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mitsotakis a spus că operaţiunea de interceptare a telefonului lui Nikos Androulakis, liderul partidului socialist de opoziţie PASOK, a fost legală, dar ”inacceptabilă din punct de vedere politic”.

”Când am aflat, nu am ezitat să spun că a fost un lucru greşit, Dar orice iniţiativă de a remedia greşeala nu ar trebui să submineze activitatea importantă a EYP”, a subliniat el.

Scandalul legat de interceptarea telefoanelor lui Androulakis şi a unui jurnalist din domeniul financiar i-a creat neplăceri premierului conservator, care a plasat serviciul de informaţii EYP sub controlul său direct când a preluat mandatul în urmă cu trei ani.

Androulakis, care a fost ales lider al PASOK în decembrie 2021, a precizat că EYP i-a ascultat conversaţiile la sfârşitul anului 2021.

La începutul lunii august, Mitsotakis l-a demis pe şeful EYP şi pe şeful său de guvern din cauza scandalului, desemnând un diplomat veteran să conducă serviciul.

Liderul SYRIZA, principala formaţiune de opoziţie, i-a cerut lui Mitsotakis să dezvăluie motivul din spatele interceptării telefonului lui Androulakis.

”Care au fost motivele de securitate naţională? Este un agent străin, un spion? Refuzul tău de a spune adevărul reprezintă un răspuns”, a spus Alexis Tsipras.

El i-a cerut lui Mitsotakis să demisioneze şi să organizeze alegeri anticipate. Mandatul guvernului se încheie în vara anului 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.