Premierul francez Jean Castex şi-a înmânat, luni, demisia preşedintelui Emmanuel Macron, deschizând, astfel, calea pentru remanierea mult aşteptată a Guvernului şi probabila numire a lui Elisabeth Borne în funcţie, a doua femeie care ar deveni prim-ministrul Franţei în ultimii 30 de ani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron a fost reales în aprilie şi trebuie să dovedească faptul că a înţeles frustrările alegătorilor exprimate prin prezenţa scăzută la urne şi voturile în favoarea extremei-dreapta şi extremei-stânga. El a declarat că îşi doreşte un premier care promovează politicile ecologiste şi sociale.

Aliaţii săi au spus că Macron va numi, cel mai probabil, o femeie în funcţia de prim-ministru, fiind prima femeie care ar ocupa această funcţie după ce Edith Cresson a ocupat pentru o scurtă perioadă funcţia în timpul mandatului liderului socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor 1990.

Analiştii politici estimează că actualul ministru al Muncii, Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, va fi numită în această funcţie. Borne a fost o scurtă perioadă ministru al Mediului în 2019, promovând politice ecologiste, precum dezvoltarea infrastructurii dedicate bicicletelor.

Ea a preluat apoi conducerea Ministerului Muncii şi a supravegheat negocierile cu sindicatele, care au dus la reducerea ajutoarelor de şomaj pentru unii oameni care îşi căutau loc de muncă.

Numirea lui Elisabeth Borne în funcţia de premier ar putea ajuta la contracararea provocării reprezentate Jean-Luc Melenchon, care s-a clasat pe al treilea loc la alegerile prezidenţiale, ceea ce îi va permite să strângă în jurul său o coaliţie de partide de stânga în cadrul alegerilor legislative din 12-19 iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.