Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că relaţia ţării cu alianţa militară occidentală este un firească şi presupune în primul rând un schimb de informaţii, prin urmare deschiderea Oficiului NATO nu reprezintă o încălcare a neutralităţii Chişinăului. Anterior, Dodon a criticat dur deschiderea biroului de legătură, care ar reprezenta o provocare şi nu un ajutor pentru soluţionarea conflictului transnistrian, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, prim-ministrul moldovean a subliniat că Republica Moldova nu intenţionează să se integreze în NATO şi a cerut Moscovei să fie mai relaxată cu privire la cooperarea dintre blocul militar occidental şi Chişinău.

”Relaţia dintre Republica Moldova şi NATO rămâne în aceiaşi parametri buni, de cunoaştere reciprocă şi de informare periodică. Chiar dacă Moldova este şi va rămâne ţară neutră, noi ne învecinăm cu NATO şi e firesc să avem contacte, să ne informăm unii pe alţii”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Pavel Filip a precizat că deschiderea biroului de legătură va ajuta la transmiterea unor informaţii în mod operativ din direcţia Chişinăului.

”E normal să avem reprezentare pentru un partener al nostru, la capitolul perfecţionare şi modernizare a armatei. Nu poţi fi stat în secolul 21 şi să ai o armată din secolul 20, chiar dacă eşti un stat neutru”, a atras atenţia liderul Guvernului din Republica Moldova.

Acesta a cerut Moscovei să fie mai relaxată cu privire la cooperare moldovenilor cu UE, NATO şi GUAM.

”Trebuie în primul rând să spun că există diferenţe clare între aceste trei organizaţii, precum şi între scopurile Moldovei... În raport cu UE, noi ne dorim apropierea constantă, cu obiectiv final aderarea, atunci când vor fi create toate condiţiile, atât la noi, cât şi în interiorul UE. În raport cu NATO, noi ne dorim o comunicare mai bună şi nu ne propunem să aderăm la această organizaţie – nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat. Iar în ceea ce priveşte GUAM, aceasta este o platformă regională în care vedem, atât lărgirea colaborării economice, cât şi acţiuni comune pe dimensiunea de securitate”, a completat premierul Filip.

De asemenea, acesta a amintit că ţara este membră şi vrea să-şi păstreze acest statut în cadrul CSI.

”Rusia este un partener important pentru noi. Sperăm că Rusia priveşte cu deschidere eforturile de politică externă a Republicii Moldova”, a precizat premierul Republicii Moldova.

Pavel Filip a precizat că moldovenii au căutat întotdeauna o abordare paşnică şi ţara îşi doreşte să fie un furnizor de securitate şi bună înţelegere în regiune şi în Europa.

Preşedintele Igor Dodon a susţinut în urmă cu două luni că deschiderea biroului de legătură NATO la Chişinău ar fi o provocare din partea partenerilor ţării sale şi nu un ajutor în soluţionarea conflictului din Transnistria. De asemenea, liderul moldovean a ameninţat că va închide acest oficiu de la Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.