Premierul danez Mette Frederiksen a convocat alegeri generale pe 1 noiembrie, după ce un membru al coaliţiei sale de guvernământ a ameninţat că îşi va retrage sprijinul în urma deciziei de a sacrifica milioane de nurci din cauza unei mutaţii a coronavirusului, relatează The Gurdian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Social Liberal a emis un ultimatum cerând ca Frederiksen, liderul de centru-stânga care a devenit cel mai tânăr premier Danemarcei în 2019, la vârsta de 41 de ani, să organizeze alegeri înaintea primei dezbateri a Parlamentului din 6 octombrie.

”Am informat-o astăzi pe regină că vor avea loc alegeri pentru (Parlamentul) Folketing. Vrem un guvern larg, cu partide de ambele părţi ale liniei centrale politice”, a declarat Frederiksen, miercuri.

Sondajele arată că ”blocul roşu” al partidelor de stânga conduse de social-democraţii lui Frediksen vor înregistra 47-50% din voturi, iar rivalul său, ”blocul albastru”, care include partidele liberale şi conservatoare şi trei partide naţionaliste, va obţine în jur de 49-50% din voturi.

Popularitatea lui Frederiksen a scazut după decizia Guvernului din 2020 de a sacrifica întreaga populaţie de nurci captive din Danemarca (15 milioane). Decizia a fost luată după ce a fost descoperită o mutaţie a coranavirusului la nurci, care ar fi putut afecta şi oamenii.

O comisie numită de Parlament a anunţat în iunie că Guvernul nu a avut o justificare legală pentru sacrificarea nurcilor şi a oferit declaraţii ”foarte înşelătoare” atunci când a ordonat prima închidere obligatorie în Europa a unui întreg sector agricol.

Deşi sacrificarea a fost ilegală, comisia a fost de acord cu Frederiksen că ea nu a încălcat legea în mod intenţionat. Decizia a devastat industria nurcii din Danemarca. Ţara a fost în trecut unul dintre cei mai mari exportatori de blănuri din lume.

Danemarca este punctul central al unei crize politice globale, după ce gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din  Marea Baltică au fost avariate săptămâna trecută .

Frederiksen a recunoscut miercuri că este ”ciudat să organizeze alegeri generale în mijlocul unei crize internaţionale”.

Ea a spus că un Guvern extins va trece ţara ”prin vremuri incerte”, adăugând că a venit timpul ”să încercăm o nouă formă de guvernământ în Danemarca. Suntem pregătiţi atât pentru compromis, cât şi pentru colaborare.”

Liderul partidului Social Liberal, Sofie Carsten Nielsen, a respins acuzaţiile că partidului a fost iresponsabil în forţarea alegerilor generale într-un moment atât de periculos, insistând că Danemarca are nevoie de alegeri ”ca să putem trece de campanie”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.