Premierul britanic Theresa May i-a convocat miercuri pe membrii Guvernului său să discute despre modalităţile în care Marea Britanie poate ieşi din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta va fi prima oară când May, numită în funcţie în luna iulie, după ce David Cameron a demisionat în urma referendumului privind Brexit, se întâlneşte cu miniştrii de când i-a desemnat şi le-a cerut să pregătească opţiuni pentru relaţia Regatului Unit cu UE.

Pentru mulţi lideri din UE, este deja târziu. Deşi i-au dat lui May timp să îşi pregătească poziţia de negociere înainte de a declanşa procedura de ieşire din blocul comunitar, sunt dornici ca Marea Britanie să înceapă cât mai repede discuţiile şi să pună capăt incertitudinii care afectează investiţiile.

“Înainte de (vacanţa de – n.r.) de vară, premierul a însărcinat toţi membrii cabinetului să identifice oportunităţile din domeniile lor de responsabilitate”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

“Miercuri (…), noua echipă va da raportul şi va discuta următorii paşi de negociere”, a spus ea. “După ce premierul va lua o decizie, se aşteaptă ca Guvernul să o respecte”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

May a anunţat că nu va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va da startul procesului oficial de ieşire, înainte de sfârşitul anului, pentru a avea timp să se asigure că va obţine cel mai bun acord posibil pentru ţara sa.

Fostul ministru de Interne, descrisă drept foarte fermă de un aliat al lui Cameron, va cere opinia Parlamentului privind Brexit, dar nu este obligată să îi respecte părerea.

Consilierii săi au dat asigurări că decizia lui May va trece peste orice divergenţe din cabinetul său, care, la fel ca tot Partidul Conservator, aflat la putere, este divizat într-o oarecare măsură privind Brexit, în special dacă Londra ar trebui să renunţe la piaţa unică europeană pentru a asigura controlul asupra migraţiei sau dacă ar trebui să încerce să obţină un compromis.

May a numit trei miniştri care au militat pentru Brexit, iar la conducerea Ministerului de Externe se află Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei pentru ieşirea din UE.

Ea a echilibrat, însă, balanţa, numind în poziţii vitale şi parlamentari care au făcut campanie pentru rămânerea Regatului Unit în blocul comunitar, precum ministrul de Finanţe, Philip Hammond.

Cotidianul Daily Telegraph a scris că cele două tabere au divergenţe după ce Hammond a sugerat că ţara şi-ar putea păstra accesul la unele sectoare din piaţa unică şi că Londra ar putea avea în continuare un statut privilegiat în sectorul financiar.

Pe de altă parte, ministrul pentru Brexit, David Davis, şi ministrul Comerţului, Liam Fox, sunt de părere că Marea Britanie poate ţine sub control migraţia numai dacă renunţă complet la piaţa unică.

Marţi, preşedintele francez Francois Hollande a părut să confirme acest punct, subliniind că Regatul Unit nu poate accesa numai unele părţi din piaţa unică, fără a respecta cele patru libertăţi care stau la baza UE, printre care cea de circulaţie, precum şi reglementările şi solidaritatea bugetară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.