Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a pierdut controlul asupra cartierelor tradiţionale din Londra şi a înregistrat înfrângeri şi în alte regiuni la alegerile locale, arată primele rezultate, vineri, relatează Reuters. Rezultatele finale urmează să fie anunţate în cursul zilei de vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul lui Johnson a fost înlăturat din Wandsworth, un cartier conservator cu impozite reduse încă din 1978. Londonezii s-au folosit de alegeri pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de o criză a costului vieţii şi de amenzile impuse premierului, deoarece a încălcat propriile restricţii de izolare anti-COVID.

Conservatorii au pierdut controlul asupra cartierului Barnet, unde au avut majoritate în toate alegerile organizate din 1964, cu excepţia a două dintre ele. De asemenea, Partidul Laburist consideră că a câştigat pentru prima dată consiliul Westminster, un district în care se află majoritatea instituţiilor guvernamentale.

”Acesta este un avertisment din partea alegătorilor conservatori”, a declarat Daniel Thomas, liderul conservator al consiliului Barnet.

Alegerile în curs reprezintă primul test electoral al lui Johnson de când a devenit primul lider britanic care a încălcat legea în timpul exercitării mandatului. El a fost amendat luna trecută pentru că a participat la o petrecere aniversară în biroul său în 2020, încălcând, astfel, regulile de distanţare socială în vigoare la acea dată menite să reducă răspândirea coronavirusului.

Primele rezultate au arătat că Partidul Conservator a pierdut 92 de locuri de consiliu. Principalul Partid Laburist de opoziţie a câştigat 23 de locuri, iar liberal-democraţii 42.

Pierderea unor consilii-cheie din Londra, unde conservatorii au fost aproape nimiciţi, va creşte presiunea asupra lui Johnson, care luptă pentru supravieţuirea sa politică de luni de zile şi care se confruntă cu posibilitatea de obţine amenzi suplimentare din cauza încălcării restricţiilor din pandemie.

Succesul lui Johnson în alegerile generale din 2019 a reprezentat un punct de cotitură în politica britanică convenţională. El a promis că va îmbunătăţi standardele de viaţă în fostele zone industriale din centrul şi nordul Angliei.

Cu toate acestea, pierderea alegerilor în cartierele Wandsworth, Barnet şi foarte, probabil, în Westminster, subliniază faptul că Johnson, deşi a câştigat două mandate ca primar al Londrei, şi-a pierdut din carismă în capitală. Sprijinul acordat Brexitului l-a costat voturile în Londra, unde majoritatea alegătorilor au votat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la referendumul din 2016.

În afara capitalei londoneze, conservatorii au pierdut controlul asupra consiliilor din Southampton, Worcester şi West Oxfordshire.

În schimb, situaţia nu este atât de sumbră precum au prezis unele sondaje. Un sondaj din perioada premergătoare alegerilor a relevat că Partidul Conservator ar putea pierde aproximativ 800 de locuri în consiliu.

Rezultatele generale care urmează să fie anunţate vineri vor oferi o imagine importantă referitoare la opinia publică în ceea ce îl priveşte pe Johnson, care a câştigat cea mai mare majoritate a Partidului Conservator la alegerile generale din 2019 din ultimii 30 de ani.


 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.