Numeroşi ruşi din întreaga lume au participat, duminică, în ultima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, la acţiunea iniţiată de opoziţia rusă „Prânz împotriva lui Putin”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cozi kilometrice au fost formate, la ora 12:00, în faţa secţiile de votare din UE, dar şi a unor secţii din Federaţia Rusă, în ciuda faptului că Moscova a avertizat că ruşii care vor lua parte la acţiune ar putea risca, inclusiv, dosar penal. Între timp, presa rusă scrie că peste 65 de persoane au fost reţinute, în Federaţia Rusă, în ultima zi a plebiscitului la care candidează inclusiv preşedintele în exerciţiu, Vladimir Putin, informează newsmaker.md.

La ora 12:00, pe 17 martie, mii de ruşi s-au aliniat la ambasadele şi consulatele Rusiei din întreaga lume. În multe oraşe – Erevan, Tbilisi, Bişkek, Astana, Paris, Berlin, Londra, Lisabona, Madrid, Limassol, Tel Aviv, Haifa – cozile se întindeau pe sute de metri. Acţiunea s-a desfăşurat, inclusiv, la Chişinău.

Una dintre cele mai importante acţiuni a avut loc în Berlin. Potrivit estimărilor, cel puţin 2.000 de oameni s-au adunat pentru a participa la protest. Printre aceştia s-au numărat văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, precum şi opozantul rus Mihail Hodorkovski.

 

Cozi de oameni s-au format, la ora 12:00, şi în Rusia. Oamenii au ieşit în număr mare la vot inclusiv la Moscova şi Sankt Petersburg.

 

Alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă au debutat pe 15 martie. Duminică este ultima zi când cetăţenii ruşi îşi pot alege preşedintele. Principalul candidat la aceste alegeri este considerat preşedintele rus în exerciţiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară. În afară de el, candidează deputatul comunist Nikolai Haritonov, liderul Partidului Democrat-Liberal Rus Leonid Sluţki şi vicepreşedintele Dumei de Stat Vladislav Davankov din partea formaţiunii „Oameni Noi”.

Foto: X
Foto: X

În acest context ruşii din întreaga lume au fost îndemnaţi să participe, duminică, la un protest împotriva actualului preşedinte rus, care deţine puterea în stat de 24 de ani – „Prânzul împoitriva lui Putin”.

Acţiunea consta în faptul ca toate persoanele care sunt împotriva lui Vladimir Putin să vină la secţiile de votare în acelaşi timp – pe 17 martie, la ora 12:00 – pentru a arăta lumii cât de mulţi nu îl susţin.

Acţiunea a fost susţinută inclusiv de văduva şi simpatizanţii opozantului rus Alexei Navalnîi, despre care se crede că a fost omorât în colonia din Siberia în care îşi ispăşea pedeapsa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.