Portavionul chinez Shandong a navigat, vineri, prin Strâmtoarea Taiwan, sub protecţia unui distrugător american, cu doar câteva ore înainte ca preşedintele chinez, Xi Jinping, şi omologul său american, Joe Biden, să poarte o convorbire telefonică, potrivit unei surse chineze, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China susţine că a condus în mod democratic Taiwanul ca teritoriu propriu şi şi-a intensificat, în ultimii doi ani, activitatea militară în apropierea insulei pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate. Această poziţie a Chinei a alarmat atât Taipeiul, cât şi Washingtonul.

Sursa care a comunicat aceste informaţii sub condiţia anonimatului a spus că portavionul Shandong a navigat aproape de insula Kinmen, controlată de Taiwan, care se află chiar vizavi de oraşul chinez Xiamen, sub protecţia unei nave americane de război.

”În jurul orei 10.30 (ora locală) CV-17 a apărut la aproximativ 30 de mile marine (55.56 km) la sud-vest de Kinmen şi a fost fotografiată de un pasager dintr-un avion civil”, a spus sursa.

Portavionul a navigat sub umbrela USS Ralph Johnson, un distrugător de rachete dirijate al clasei Arleigh Burke al Marinei SUA. De asemenea, portavionul nu avea aeronave pe punte şi a navigat spre nord prin strâmtoare, a adăugat sursa.

Taiwan a trimis şi nave de război pentru a monitoriza situaţia, a mai spus sursa.

Ministerul Apărării din Taiwan a refuzat să ofere declaraţii în acest sens.

Ministerul Apărării al Chinei şi Marina SUA nu au răspuns imediat solicitărilor de oferire a declaraţiilor.

Incidentul a avut loc cu aproximativ 12 ore înainte ca preşedintele american Joe Biden să vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping. Astfel, sursa citată a descris alegerea momentului de navigare drept ”provocatoare”.

China susţine că Taiwan este cel mai delicat şi important subiect în relaţiile sale cu Statele Unite. Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taipei, dar este cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului.

Shandong este cel mai nou portavion al Chinei, pus în funcţiune în 2019.

Celălalt portavion al Chinei, Liaoning, este folosit în special pentru instrucţie.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.