Populaţia mondială urmează să scadă începând din a doua jumătate a secolului şi să atingă 8,8 miliarde de oameni în 2100 - cu două miliarde de oameni mai puţin decât proiecţiile ONU -, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista The Lancet în care se preconizează bulversări atât în echilibrul mondial, cât şi în cadrul societăţilor, şi care estimează că China şi-ar putea pierde jumătate dintre locuitorii de azi (1,4 miliarde) până la 730 de milioane în 2100, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta este o veste bună pentru mediu (mai puţină presiune asupra sistemelor de producţie alimentară şi mai puţine emisii de CO2), a declarat pentru AFP directorul respectatului Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Seattle, Christopher Murray, care a efectuat acest studiu.

Însă ”inversarea piramidei epocilor va avea consecinţe profunde şi negative asupra economiei şi organizării familiilor, comunităţilor şi societăţii”, temperează el.

Însă aceste previziuni nu sunt ”bătute în cuie”, iar schimbări politice ar putea modifica traiectoriile diverselor ţări.

Potrivit ultimului raport ONU privind populaţia mondială, Terra ar urma să aibă 9,7 miliarde de locuitori în 2050 şi 10,9 miliarde în 2100., de la 7,7 miliarde în prezent.

Însă acest nou studiu pune în discuţie această creştere continuă de-a lungul secolului al XX-lea.

Cercetătorii de la IHME, un orgamism finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, care este considerat de referinţă în privinţa studiilor mondiale în domeniul sănătăţii publice, preconizează un vârf în 2064, de 9,7 miliarde de locuitori, urmat de un declin, la 8,8 miliarde în 2100.

Acest declin urmează să aibă în mare parte legătură cu dezvoltarea educaţiei fetelor şi accesul la contracepţie, care urmează să conducă la o scădere a nivelului fecundităţii la 1,66 de copii pe femeie în 2100, de la 2,37 în prezent, potrivit studiului.

Este vorba despre o scădere a fecundităţii mult mai rapidă decât cea preconizată de ONU.

În 183 dintre cele 195 de ţări, acest nivel ar urma să scadă până în 2100 sub 2,1 copii pe femeie, permiţând menţinerea populaţiei fără aport migratoriu.

SUA ÎNAINTEA CHINEI

Însă evoluţia demografică - care include mortalitatea şi migraţiile - urmează să varieze în funcţie de regiuni şi ţări, potrivit cercetătorilor. Ei anticipează o posibilă redistribuire a hărţilor economice şi geopolitice, chiar dacă puterea unui stat nu se reduce neapărat doar la mărimea populaţiei sale.

Astfel, China ar putea pierde aproape jumătate din cei 1,4 miliarde de locuitori pe care-i are în prezent şi săscadă la 730 de milioane în 2100, printr-o scădere a numărului persoanelor în vârstă care muncesc, care va afecta creşterea economică,

Statele Unite - care urmează să-şi piardă în curând locul de prima putere economică a lumii - ar putea astfel să depăşească din nou China până la sfârşitul secolului, în cazul în care imigraţia continuă să compenseze scăderea fertilităţii, potrivit studiului.

Asia şi Europa urmează să piardă locuitori.

În ele se află o mare parte a 23 de ţări a căror populaţie urmează să scadă cel puţin la jumătate - Japonia (de la 128 la 60 de milioane), Thailanda (de la 71 la 35 de milioane), Spania (de la 46 la 23), Italia (de la 61 la 31), Coreea de Sud (de la 53 la 27 de milioane) -, iar unele ţări ar urma să scape de această tendinţă - în Franţa populaţia ar urma să crească de la 65 la 67 de milioane.

Din contră, populaţia Africii subsahariene s-ar putea tripla - de la unul la trei miliarde -, mai ales în Nigeria (de la 260 la 790 de milioane de locuitori), care ar deveni în 2100 a doua cea mai poplată ţară în lume, după India, dar înaintea Chinei.

”Ar fi cu adevărat o nouă lume, o lume pentru care trebuie să ne pregătim încă de acum”, comentează redactorul-şef al The Lancet Richard Horton. 

În această lume, în care populaţia aflată la vârsta muncii urmează să scadă, însă în care persoanele în vârstă de peste 80 de ani urmează să fie de şase ori mai numeroase - de la 141 la 866 de milioane -, este necesară o ”reevaluare a structurii actuale a sistemelor de ajutor social şi serviciilor de sănătate”, insistă Christopher Murray.

”Răspunsul faţă de acest declin al populaţiilor riscă să devină una dintre preocupările politicilor majore în numeroase ţări”, continuă, într-un comunicat, colegul său Stein Emil Vollset.

”Însă acest lucru nu trebuie să compromită eforturi în vederea unei îmbunătăţiri a sănătăţii reproductive a femeilor sau progrese în domeniul drepturilor femeilor”, insistă el.

În vederea unei modificări a traiectoriei demografoce, ei evocă, din contră, ”politici sociale” în vederea ajutării femeilor să muncească şi să aibă, în acelaşi timp, numărul de copii pe care şi-l doresc.

Ei evocă, de asemenea, ”politici de imigraţie liberale”.

”Noi estimăm că mai târziu, în acest secol, ţările care au nevoie de muncitori migranţi vor trebui să rivalizeze în a atrage aceşti migranţi”, care ar urma să provină în principal din Africa subsahariană şi din lumea arabă, consideră Christophe Murray.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.