Secretarul de Stat american Mike Pompeo l-a îndemnat miercuri, la Roma, pe Papa Francisc să dea dovadă de ”curaj” şi să lupte împotriva persecuţiilor religioase, mai ales împotriva Chinei, cu care Vaticanul este pe cale să prelungească un acord privind numirea episcopilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi îndemn pe toţi liderii religioşi să găsească curajul de a înfrunta persecuţiile religioase ale propriilor lor comunităţi şi pe cele de odinioară”, a declarat Pompeo în cadrul unui seminar, în prezenţa arhiepiscopului britanic Paul Gallagher, însărcinat cu relaţiile Vaticanului cu alte state.

”Liderii creştini trebuie să-şi apere fraţii şi surorile”, a îndemnat el, după ce a atacat în mod violent Beijingul, pe care-l acuză de reprimarea minorităţilor catolică şi musulmană uigură.

”Nicăieri altundeva în afară de China nu este atât de atacată libertatea de cult”, în opinia lui Pompeo, care a citat în mai multe rânduri angajamentul Papei Ioan Paul al II-lea, în anii '80, împotriva blocului sovietic, în numele a ceea ce Suveranul Pontif polonez numea ”respectul libertăţii”.

”Fie ca Biserica şi toţi cei care ştiu că-i dăm socoteală lui Dumnezu la sfârşit să fie atât de îndrăzneţi în epoca noastră”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Relaţiile Statelor Unite cu Vaticanul sunt tensionate după semnarea, în septembrie 2018, a unui acord ”provizoriu” istoric între Sfântul Scaun şi Beijing cu privire la numirea episcopilor.

Acordul vrut de Papă în vederea unirii unei Biserici chineze scindate în două - bisericile oficială şi clandestină - îi dă ultimul cuvânt în numirea episcopilor chinezi, iar doi prelaţi au fost numiţi în baza acestui acord.

Intervenţia lui Pompeo intervine în urma unui atac frontal la adresa diplomaţiei Vaticanlui, cu zece zile înainte de vizita sa, într-un articol în revista religioasă americană conservatoare "First Things". Criticând acordul cu China, el a îndemnat Sfântul Scaun să condamne persecuţiile în China, cerându-i o ”mărturie morală”.

Aceste comentarii au fost ”primite cu răceală” la Vatican, a declarat miercuri arhiepiscopul Gallagher, care a ieşit, în marja conferinţei, din rezerva pe care şi-a impus-o.

”Ministrul de Externe” al Vaticanului a catalogat drept ”contrare regulilor diplomaţiei” declaraţiile publice ale lui Mike Pompeo înaintea acestei vizite.

UMBRA ALEGERILOR PREZIDENŢIALE AMERICANE

Mike Pompeo nu este primit de către Papă, în contextul sensibil al alegerilor prezidenţiale americane, a confirmat monseniorul Gallagher. O întâlnire tête-à-tête nu a făcut niciodată parte din program, a precizat o sursă de la Vatican.

El urmează să fie primit la Vatican, joi, de numărul doi, cardinalul Pietro Parolin. 

Cu o zi înainte de sosirea lui Pompeo pe teritoriul Italiei, cardianalul din Honduras Oscar Maradiaga, un consilier apropiat al Papei Francisc, a apreciat, într-un cotidian italian, că americanii ”nu trebuie să se amestece în relaţiile noastre cu China”.

Istoricul şi teologul italian Massimo Faggioli, care predă la Universitatea Villanova în Statele Unite, consideră că ”în prezent are loc  o vânătoare de voturi ale catolicilor în Statele Unite”.

”Asistăm la o tentativă de transformare a unui anumit sentiment anti-Papa Francisc şi anti-Vatican în voturi pentru Trump”, declară pentru AFP acest expert.

Papa argentinian este atacat de o facţiune ultraconservatoare catolică, mai ales americană, care îl catalogheazădrept ”comunist”. Unii consideră că Francisc vorbeşte prea mult despre inegalităţi sociale, imigranţi şi despre excluşi, în detrimentul unor puncte ale doctinei tradiţionale despre familie sau morala sexuală.

Papa Francisc şi-a dat deja acordul unei prelungiri a acordului cu China, în mod ”experimental”, pe o perioadă de încă doi ani, declară pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Mike Pompeo se întâlneşte miercuri cu omologul său italian Luigi di Maio şi este primit de şeful Guvernului Giuseppe Conte. În programul acestor întâlniri se află relaţiile bilaterale, criza covid-19 sau desfăşurarea tehnologiei 5G.

Va fi abordată China în aceste întâlniri? Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a semnat, la sfârşitul lui august, două noi acorduri comerciale cu Roma.

În martie 2019, Guvernele italian şi chinez au semnat un protocol al unui acord în vederea pecetluirii intrării în Italia a ”noilor drumuri ale mătăsii”, un proiect faronic de infrastructură maritimă şi terestră, lansat de Beijing în 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.