Polonia va primi banii din planul de redresare economică post-COVID, peste 30 de miliarde de euro blocaţi de mai bine de un an din cauza presupuselor deficienţe ale Varşoviei în ceea ce priveşte independenţa judiciară, dacă va reforma sistemul judiciar, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, joi, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aprobarea planului de către UE, miercuri, a fost ”semnificativă”, dar a reprezentat doar ”un prim pas, deoarece banii vor fi alocaţi când reformele vor fi puse în aplicare”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul unei vizite la Varşovia.

”Aprobarea acestui plan este legată de angajamente clare ale Poloniei faţă de independenţa justiţiei”, a subliniat ea.

Preşedinta Comisiei a recunoscut că ”o nouă lege supusă examinării în Parlamentul polonez ar demonta unele aspecte ale mecanismului disciplinar, deşi opoziţia consideră că nu merge suficient de departe”.

Von der Leyen a mai precizat că UE nu este ”la capătul drumului” în ceea ce priveşte statul de drept în Polonia.

Şefa executivului european a pus trei condiţii pentru planul polonez: actuala cameră disciplinară va fi ”înlăturată şi înlocuită” de un tribunal independent, regimul disciplinar ”trebuie reformat” şi abateri disciplinare controversate ”trebuie desfiinţate”.

În plus, toţi judecătorii afectaţi de deciziile camerei disciplinare vor avea dreptul să li se examineze cazul de către noua cameră, a spus ea.

”O primă plată va fi posibilă doar atunci când noua lege este în vigoare şi îndeplineşte toate condiţiile contractului nostru”, a explicat ea.

Validarea planului destinat Poloniei, în valoare de 35,4 miliarde de euro, a provocat nemulţumiri în cadrul Comisiei şi a dus la organizarea unui vot, situaţie rar întâlnită în executivul UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.