Preşedintele Senatului, Stanislaw Karczewski, a anunţat luni după-amiază că decizia de a nu permite accesul jurnaliştilor în camera inferioară a legislativului polonez rămâne în vigoare, în ciuda celor patru zile de proteste ale opoziţiei şi mass-mediei independente, care au declanşat cea mai mare criză politică din ultimii ani în Polonia. Protestele parlamentarilor din opoziţie au reuşit să blocheze bugetul statului şi să creeze o adevărată criză politică, în vreme ce liderii conservatori au ameninţat că vor exista consecinţe grave, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finele săptămânii trecute, preşedintele camerei inferioare a legislativului polonez a decis să blocheze complet accesul reprezentanţilor mass-mediei, în urma izbucnirii unui protest al parlamentarilor din opoziţie faţă de planurile de limitare a mass-mediei din Sejm. Aceştia s-au urcat pe podium şi au blocat timp de câteva ore un vot considerat crucial pentru buget.

”Am vorbit în acestă dimineaţă cu preşedintele Kuchcinski (n.r. preşedintele Sejm). El îşi menţine decizia”, a declarat Karczewski.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Acesta a precizat că jurnaliştii vor avea acces în continuare în Senat, însă centrul vieţii politice din legislativul polonez este Sejm-ul.

Ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak, a declarat că manifestanţii au ca scop să “blocheze bugetul statului şi să creeze o criză politică”.

Preşedintele Andrzej Duda a anunţat că se va întâlni în cursul zilei cu preşedintele Sejm, Marek Kuchcinski, şi cu şeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, pentru a discuta situaţia din Parlament. Duda s-a întâlnit în urmă cu o zi cu liderii opoziţiei.

„S-a întâmplat ceva greşit cu democraţia poloneză”, a afirmat liderul formaţiunii Platforma Civică, Grzegorz Schetyna. El a dat asigurări că este pregătit să discute cu liderul conservator Kaczynski, care nu are nici un rol oficial în executiv, dar este perceput ca o influenţă puternică asupra premierului şi preşedintelui Poloniei.

De când a ajuns la putere, în octombrie 2015, formaţiunea naţionalistă a fost criticată, atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru o serie de măsuri calificate de opoziţie drept nedemocratice, menite să îi consolideze puterea.

Printre acestea se numără schimbări privind desfăşurarea activităţii în Curtea Constituţionale. Aceste măsuri au determinat Comisia Europeană să avertizeze că democraţia şi statul de drept sunt ameninţate în Polonia. De asemenea, conservatorii şi-a intensificat controlul asupra procurorilor şi au impus o serie de legi care limitează libertatea de asociere, potrivit ONG-urilor.

Criza politică actuală a izbucnit săptămâna trecută când preşedintele conservator al camerei inferioare a anunţat planuri de a limita accesul presei în Sejm. Situaţia a escaladat vineri, atunci când votul pentru buget a fost mutat în afara sălii principale a legislativului, iar opoziţia şi presa au fost excluse de la sesiune.

În aceste condiţii, formaţiunile de opoziţie au acuzat PiS că încalcă în mod flagrant Constituţia.

Protestatarii au înconjurat vineri seară clădirea legislativului, iar politicienii conservatori au fost nevoiţi să ceară ajutorul poliţiei pentru a ieşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.