Parlamentarii PiS din Sejm au aprobat joi după-amiază un proiect legislativ extrem de controversat, care va forţa retragerea tuturor magistraţilor din Curtea Supremă, cu excepţia celor păstraţi de către ministerul Justiţiei. Acest proiect a trecut de camera inferioară a legislativului, în ciuda acuzaţiilor venite din partea opoziţiei poloneze, care a susţinut vehement că legea va distruge independenţa justiţiei şi va submina democraţia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, avertismente importante au venit şi din partea politicienilor europeni, iar prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a ameninţat că vor exista consecinţe disciplinare dacă parlamentarii polonezi nu amână reformele judiciare, inclusiv controversata lege a Curţii Supreme.

Acest proiect legislativ a fost iniţiat de către parlamentarii conservatori din PiS şi trebuie să treacă de Senat, înainte de a ajunge pe masa preşedintelui Andrzej Duda.

Preşedintele polonez a avut deja o intervenţie surprinzătoare în controversa juridică, ameninţănd că va bloca prin veto legea Curţii Supreme, dacă parlamentarii conservatori nu acceptă un amendament la un alt proiect legislativ, ce vizează impunerea controlului politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional.

Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional - aceştia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecătorii din toate instanţele, inclusiv pe membrii Curţii Supreme, care validează la rândul lor rezultatele alegerilor electorale din Polonia.

Oponenţii proiectului legislativ susţin că acesta va eroda şi mai mult independenţa sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriaşă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS).

În acest context, preşedintele polonez a intervenit la televiziunea naţională şi a promis că parlamentarii vor avea nevoie de mai mult decât de o majoritate simplă pentru a nominaliza un membru al Consiliului Judiciar Naţional.

Un asemenea compromis este important, întrucât conservatorii şi populiştii de la PiS vor avea nevoie de sprijin politic din partea unei alte formaţiuni parlamentare pentru a nominaliza membrii Consiliului Judiciar Naţional.

Guvernul Szydlo susţine că reformele judiciare sunt necesare, pentru că judecătorii sunt corupţi şi servesc doar elitele din Polonia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.