Polonia denunţă joi riscul sporit al unor ”provocări” ruse şi belaruse la frontiera sa de est şi anunţă o consolidare a capacităţilor de supraveghere în această zonă, la două zile după încălcarea spaţiului aerian polonez - şi al NATO - de către două elicoptere belaruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia şi Belarusul cresc presiunea la frontieră şi îşi intensifică numărul provocărilor, iar noi trebuie să fim conştienţi că numărul lor va creşte”, a declarat presei premierul Mateusz Morawiecki.

”SEMÂNAREA HAOSULUI”

”Aceste operaţiuni constau în a destabiliza, a semăna îndoială, haos, incertitudine şi, în acelaţi timp, a demonstra slăbiciunea flancului de est al NATO tuturor partenerilor noştri” din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a explicat şeful Guvernului polonez, care l-a primit joi, la Suwalki (nord-est) pe preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a anunţat, la rândul său, o consolidare a capacităţilor de supraveghere a frontierei - mai ales prin desfăşurarea unor elicoptere în această zonă.

”Dacă este justificat, militarii îşi vor folosi armele”, a ameninţat Blaszczak.

Opoziţia i-a cerut din nou demisia ministrului polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, căruia îi reproşează o gestionare defectioasă a recentei încălcări a spaţiului aerian polonez şi NATO.

DOUĂ ELICOPTERE BELARUSE ÎN POLONIA

Marţi dimineaţa, două elicoptere ruseşti au pătruns - câţiva kilometri - în interioriul Poloniei.

Armata - alertată masiv de către populaţia locală - a dezminţit timp de mai multe ore aceste informaţii.

Ea a recunscut abia marţi seara faptele.

”Încălcarea a avut loc în regiunea Bialowieza, la foarte mică altitudine, complicând detectarea de către radare” NATO, explica atunci Ministerul polonez al Apărării.

NATO a fost ţinută la curent cu ”incidentul”, dădea asigurări Varşovia.

Ministerul belarus al Apărării a răspuns că aceste acuzaţii au fost formulate cu scopul de a ”justifica încă o dată creşterea (trupelor) forţelor şi mijloacelor în apropierea frontierei Belarusului”.

Polonia şi vecinii săi de pe flancul de est al NATO şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ameninţarea pe care o reprezintă Belarusul - care găzduieşte în prezent mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner.

Morawiecki anunţă că ”aproximativ 4.000” de mercenari din Wagner sunt poziţionaţi, în prezent, în Belarusul vecin, cel mai apropiat aliat al Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.