Serviciul polonez de contraspionaj ABW a anunţat joi că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din alte ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"ABW acţionează în cadrul unei anchete privind activităţile de spionaj desfăşurate în numele Rusiei împotriva statelor şi instituţiilor Uniunii Europene", a scris Jacek Dobrzynski, purtător de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, pe X.

În timpul operaţiunii, ABW a efectuat miercuri percheziţii la Varşovia şi Tychy (sud) şi a "interogat persoane".

Operaţiunea a fost rezultatul unei cooperări între ABW şi mai multe servicii europene, inclusiv din Cehia, Praga anunţând la rândul ei, miercuri, o operaţiune similară.

Scopul reţelei vizate de operaţiune era "de a atinge obiectivele de politică externă ale Kremlinului, în special de a slăbi poziţia Poloniei pe scena internaţională, de a discredita Ucraina şi imaginea instituţiilor Uniunii Europene", a arătat ABW într-un comunicat de presă. Aceste obiective urmau să fie atinse prin intermediul unui site pro-rusesc "voice-of-europe.eu".

Operaţiunea ABW a fost, de asemenea, rezultatul inculpării, în ianuarie, a unui polonez suspectat de spionaj pentru serviciile secrete ruseşti, a adăugat ABW. "Bărbatul, care s-a infiltrat printre parlamentarii polonezi şi europeni, îndeplinea sarcini comandate şi finanţate de colaboratori ai serviciilor secrete ruseşti", în special activităţi de propagandă, dezinformare şi provocare politică care vizau "construirea unor zone de influenţă ruseşti în Europa". Identitatea bărbatului nu a fost precizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.